Tumoră gigant, extirpată de la o adolescentă din Lipova

Publicat de actualitati-arad in 06 May, 2014 | Parerea ta

Alexandra-Sulincean1O adolescentă în vârstă de 15 ani, din orașul arădean Lipova, a fost supusă unei intervenții chirurgicale pentru extirparea unei tumori gigant, la Spitalul Județean de Urgență Satu Mare, iar medicii spun că această operație este o premieră națională având în vedere complexitatea cazului.

Tânăra se numește Alexandra Sulincean, iar medicii spun că ea s-a născut cu o malformaţie congenitală vasculară (un hemangiom) care a ajuns la dimensiuni uriaşe.

Tumora ocupa abdomenul, bazinul şi a pătruns şi în coloana vertebrală prin vasele care irigă măduva spinării.

„Boala a devenit simptomatică în urmă cu doi ani, când, în urma unei căzături, a fost depistată o tumoră, aşa zisă pulsatilă pe suprafaţa fesei drepte. Investigaţiile efectuate au relevat faptul că de fapt malformaţia ocupă şi bazinul, partea posterioară a abdomenului şi pătrunde în canalul vertebral comprimând nervii care pornesc din măduva spinării. Pe lângă riscul de a genera o hemoragie fatală, din cauza atingerii măduvei, durerile pacientei au devenit insuportabile, şi au început să apară semne de pareză (mers dificil)“, au explicat medicii, care au prezentat acest caz, marți, într-o conferință de presă la Spitalul Județean din Satu Mare.

În urma cu câteva câteva săptămâni, pacienta a fost transportată în comă la secţia de reanimare din Timişoara.

În decursul celor doi ani familia Alexandrei a contactat centre renumite cum ar fi Clinica AKH din Viena, o clinică din Turcia precum şi un centru medical din Bucureşti.

Intervenția chirurgicală a fost efectuată în ziua de 29 aprilie și a durat cinci ore.

Mama tinerei a afirmat că de-a lungul timpului a ajuns la foarte mulţi medici şi a cheltuit foarte mulţi bani, dar până la urmă a meritat, copila fiind salvată.

„Am cheltuit aproape două case, să nu spun sume estimative, dar nu-mi pare rău. Aveam încredere în Dumnezeu că totul va ieşi bine până la urmă. Cineva trebuia să fie cu ea tot timpul, pentru că leşinând putea să se lovească, să dea cu capul. Medicii din Arad şi Timişoara ne-au dezamăgit profund, spuneau că fetiţa făcea atac de panică, dar ea leşina din cauza problemelor de sănătate. Trebuiau să facă investigaţii să vadă că sunt probleme de sănătate. O altă doctoriţă ne-a zis că e perioada pubertăţii şi de aia leşină“, a spus mama tinerei.

Aflând despre acest caz, medicii s-au oferit voluntari pentru a face parte din echipa operatorie, aceştia plătindu-şi inclusiv biletele de avion pentru deplasarea la Satu Mare.

Din echipa condusă de dr. Galajda Zoltan au mai făcut parte dr. Cornea Alexandru de la Institutul CC Iliescu Fundeni (chirurg cardiovascular) şi dr. Arhire Dorin, medic anestezist chirurgie cardiovasculară.

sursa foto: satmareanul.net

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare