Ziarul electronic al arădenilor

Tripticul „Înmormântarea lui Hristos“, restaurat și expus la Arad

GALERIE FOTO Lucrarea „Înmormântarea lui Hristos“, un triptic de 52 de metri pătrați, care redă trei faze ale înmormântării Mântuitorului, ar putea fi restaurat și expus apoi la Complexul Muzeal din Arad.

Tabloul realizat de pictorul maghiar Feszty Árpád, aflat în colecția de artă de muzeului arădean, nu a mai fost văzut din anii ‘50, când a fost inițial acoperit, iar în 1977 a fost rulat pe un tambur și  retras în depozitul muzeului, având în vedere că trata un subiect religios, care nu cadra cu politica partidului-stat.

În cursul zilei de miercuri, lucrarea a fost desfăcută și examinată. „Am constituit o echipă de reputați specialiști restauratori din Ungaria si România care a examinat pictura și va pune un diagnostic. La prima vedere, a fost foarte bine conservat. Suntem extrem de emoționați, este un moment unic în viața muzeului nostru!”, a declarat directorul Complexului Muzeal Arad, dr. Peter Hugel.

Claudia Boghicevici, cicepreședinte al Consiliului Județean Arad, a spus că instituția pe care o reprezintă își propune să aplice pentru finanțare europeană în vederea restaurării tabloului.

„Specialiștii vor trage concluziile necesare. Deocamdată, din câte s-a discutat, este obligatorie examinarea cu raze ultraviolete a lucrării și abia apoi vom putea avea o imagine de ansamblu. Este cu adevărat o zi de referință pentru Arad, iar faptul că suntem părtași la această mare bucurie, că putem reda arădenilor o operă de artă unică, ne face foarte bucuroși”, a declarat Claudia Boghicevici.

Odată cu tabloul „Înmormântarea lui Hristos” a fost expertizată și o altă pictură, care redă scena încoronării lui Matei Corvin.

„Evenimentul de astăzi a fost posibil, în primul rând, datorită demersurilor susținute în ultimii 27 de ani de Asociația Kölcsey. Reabilitarea și reexpunerea tabloului a fost și unul dintre obiectivele principale ale candidaturii Aradului pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii, iar demersul a continuat și după încheierea competiției“, se menționează într-un comunicat al Consiliului Județean Arad.

„Înmormântarea lui Hristos” este un triptic monumental, de 52 de metri pătrați, care redă trei faze ale înmormântării Mântuitorului.

A fost pictat la Florența, apoi expus în anul 1902, la Budapesta. Lucrarea a ajuns la Arad în anul 1913 și a fost expus la inaugurarea Palatului Cultural.

foto: Consiliul Județean Arad

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.