Traseul proiectului de revizuire a Constituţiei până la aprobarea prin referendum

Publicat de actualitati-arad in 20 Jun, 2013 | Parerea ta

Constitutia-RomanieiProiectul de revizuire a Constituţiei a trecut de comisia parlamentară special constituită în acest scop, însă până la a fi supus aprobării cetăţenilor, prin referendum, acesta trebuie să treacă de Parlament şi să fie avizat, în cel puţin două rânduri, de Curtea Constituţională.

Proiectul de revizuire a Constituţiei a fost transmis de către preşedintele Senatului, Crin Antonescu, grupurilor parlamentare pentru strângerea semnăturilor necesare înregistrării în procedura legislativă. Astfel, iniţiativa de revizuire trebuie să beneficieze de semnăturile a cel puţin o pătrime dintre parlamentari, respectiv 146 de semnături din cei 584 de aleşi aflaţi în mandat.

Proiectul de revizuire ar urma să fie luat în discuţie marţi de Biroul Permanent al Senatului, pentru a-l înainta Consiliului Legislativ, care va trebui să-l analizeze şi să ofere un aviz în cinci zile.

Potrivit procedurilor specifice revizuirii, Curtea Constituţională este a doua instituţie care ia în discuţie proiectul de revizuire a Constituţiei.

“Înainte de sesizarea Parlamentului pentru iniţierea procedurii legislative de revizuire a Constituţiei, proiectul de lege sau propunerea legislativă, însoţită de avizul Consiliului Legislativ, se depune la Curtea Constituţională, care este obligată ca, în termen de 10 zile, să se pronunţe asupra respectării dispoziţiilor constituţionale privind revizuirea”, menţionează legea de funcţionare a Curţii Constituţionale.

Conform acestui calendar, reprezentanţii Comisiei de la Veneţia care vor ajunge în România în 4-5 iulie pentru a discuta pe marginea revizuirii vor analiza prima formă a proiectului de modificare a legii fundamentale, înainte ca judecătorii CC să fi formulat un punct de vedere.

Ulterior însă, răspunsul Curţii Constituţionale asupra proiectului de Constituţie se va întoarce în Comisia parlamentară de revizuire, pentru a fi operate eventualele modificări asupra textului iniţial propus pentru modificarea legii fundamentale.

Această ultimă formă urmează a fi transmisă Comisiei de la Veneţia spre analiză, care va emite un proiect de opinie asupra textului de revizuire.

cititi mai mult pe mediafax.ro

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Politic

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare