Ziarul electronic al arădenilor

TestVot – aplicația utilă înainte de alegeri

logo-testvot-nouCu ajutorul aplicației TestVot, realizată de de OpenPolitics.ro și Median Research Centre (MRC), un think tank independent, cetățenii pot verifica de care partid politic sunt mai apropiați în contextul alegerilor parlamentare din 2016.

De asemenea, ei pot afla și pozițiile partidelor pe mai multe teme relevante, precum impozite și taxe, pensii, educație, agricultură, sănătate sau piața muncii.

Aplicația este singura de acest gen din România care a fost disponibilă la fiecare rundă de alegeri începând cu 2008.

Versiunea TestVot pentru alegerile parlamentare din 2016 are 27 de întrebări cu 6 variante de răspuns, plus explicații succinte ale opiniilor pro și contra pe subiectul respectiv sau posibilele controverse. La final, utilizatorii primesc mai multe variante de grafice care arată distanța sau compatibilitatea cu diversele partide.

Pe lângă această aplicație, OpenPolitics.ro aduce mai multe analize pe teme importante în campania electorală și de interes pentru cetățeni, precum sănătate, educație, piața de energie sau fondurile UE. Analizele, care subliniază problemele din domeniul respectiv, impactul asupra cetățenilor și ce măsuri s-au luat până în prezent, sunt însoțite și de prezentări succinte ale pozițiilor principalelor partide politice și promisiunile acestora.

În aplicația TestVot și în prezentarea promisiunilor electorale au fost incluse doar acele partide care au o șansă realistă de a ajunge în Parlament, conform sondajelor de opinie (ALDE, PNL, PMP, PSD, UDMR, USR).

Pozițiile partidelor au fost codate pe baza răspunsurilor acestora la chestionarul MRC, a programelor lor electorale și a declarațiilor făcute de liderii acestora.

Comunicat de presă

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *