Ziarul electronic al arădenilor

Test eșuat la pasajul rutier de la Curtici

curticiPasajul peste calea ferată de la Curtici, finalizat încă din toamna anului trecut după o investiţie de aproape 28 de milioane de lei, dar care nu a fost inaugurat din motive tehnice, a fost testat, marţi după-amiază, de autorităţile arădene.

Concluzia a fost că traficul se desfăşoară cu dificultate pentru că intrările pe pasaj sunt prea înguste, iar TIR-urile şi vehiculele de mare tonaj nu au spaţiu de viraj.

Pasajul a fost construit în toamna anului 2015 peste liniile de cale ferată de la graniţa cu Ungaria, aflate pe coridorul Pan European IV, în cadrul proiectului de modernizare a căii ferate Curtici-Arad-Simeria, la intrarea în ţară dinspre vestul Europei.

În cadrul testului de marţi, circulaţia tuturor maşinilor pe la vechea trecerea de nivel cu calea ferată a fost deviată peste noul pod, timp de două ore. Dacă maşinile mici au trecut uşor, camioanele şi TIR-urile au creat blocaje în trafic, în condiţiile în care în oraşul Curtici există multe fabrici în Zona Liberă Curtici-Arad şi numeroşi agricultori, printre care cel mai mare combinat agroindustrial din vestul ţării.

“SNCFR a cerut Primăriei Oraşului Curtici o probă ca să vedem dacă se poate circula în condiţii optime pe pasaj. Primăria oraşului Curtici, încă de acum două luni, de când eram viceprimar cu atribuţii de primar, am propus realizarea unui audit pentru siguranţa circulaţiei. Nu pot să preiau un pasaj şi să îmi asum accidente sau pierderi de vieţi omeneşti. Acest audit are o bază legală, din 2015 este şi obligatoriu, din câte am înţeles. (…) Nu am primit nici măcar un răspus.

Eu cred că nu am procedat greşit cerâd acest audit. Aţi văzut acum ce se întâmplă când două TIR-uri se intersectează la coborârea de pe pasaj cu drumul judeţean. (…) Avem firme care susţin bugetul oraşului Curtici. Primăria Curtici nu se opune unui asemenea proiect, suntem conştienţi cât a costat acest proiect, dar eu, ca primar, nu pot să-mi asum ceea ce s-a făcut aici”, a declarat primarul oraşului Curtici, Bogdan Ban, citat de Mediafax.

În aceste condiţii se caută soluţii pentru fluidizarea circulaţiei.

Podul blochează finalizarea unui proiect de 280 de milioane de euro, în cea mai mare parte bani europeni.

Autorităţile locale sunt nemulţumite de faptul că proiectantul a insistat ca podul să fie construit în apropierea gării, iar agricultorii sunt supăraţi pentru că modul în care a fost construit podul nu le permite, în acest moment, să treacă peste pasaj cu utilajele şi riscă să nu poată lucra terenurile agricole aflate în cealaltă parte a oraşului.

foto: news.ro

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.