Temperaturi scăzute şi ploi în următoarele două săptămâni, în Banat şi Crişana

Publicat de actualitati-arad in 25 Jun, 2013 | Parerea ta

ploaieAdministraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a valorilor termice şi a precipitaţiilor ce se vor produce în intervalul 24 iunie – 8 iulie, în fiecare regiune a ţării.

Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

În Banat, în primele zile temperaturile medii diurne vor scădea cu aproximativ 8 grade, ajungând la 21 de grade pe 26 iunie, pentru ca apoi să crească uşor de la o zi la alta, spre 26 de grade pe 28-29 iunie. În următoarele 2-3 zile va avea loc o nouă scădere a temperaturii, de această dată cu aproximativ 3 grade. Ulterior regimul termic va creşte uşor şi treptat, spre valori medii de 27 de grade, comparabile cu normele climatologice ale primei decade a lunii iulie. Temperaturile medii nocturne vor scădea de la 18 grade în prima noapte, spre 12 grade pe 28 iunie, după care vor creşte din nou.

Vor fi averse, însoţite şi de descărcări electrice, în primele zile ale intervalului, apoi probabilitatea pentru ploi de scurtă durată va fi din nou mai ridicată în intervalul 29 iunie- 2 iulie. În rest, doar trecător şi izolat va ploua slab.

În Crişana, la începutul intervalului de prognoză se va produce o răcorire ce va aduce mediile temperaturilor maxime de la 28 de grade în prima zi spre 20 de grade pe 26 iunie. Ulterior vor fi variaţii termice de 3…4 grade la intervale de 2-3 zile, pentru ca după data de 2 iulie şi până pe 7 iulie să se remarce o tendinţă de creştere uşoara şi treptată a temperaturilor diurne, spre valori normale, de 25…26 de grade. Minimele nocturne vor scădea, în medie, cu 6 grade în primele 5 zile ale intervalului, apoi începând cu 28 iunie vor creşte de la 12 la 14 grade, cu uşoare fluctuaţii de 1…2 grade pe parcursul celei de a doua săptămâni a perioadei de prognoză.

Ploi pe arii mai extinse, îndeosebi averse însoţite de descărcări electrice, se vor semnala în primele două zile şi, din nou, în intervalul 29 iunie – 2 iulie. Apoi ploile, de scurtă durată şi slabe cantitativ, se vor semnala pe arii restrânse.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Din tara

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare