UPDATE 2: Străzi din Arad, Sebiș și Chișineu, inundate din cauza ploilor

Publicat de actualitati-arad in 30 Mar, 2013 | Parerea ta

straMai multe străzi din municipiul Arad, dar și din orașele Sebiș și Chișineu Criș, au fost inundate, în urma ploilor abundente căzute în ultimele 12 ore, iar cotele de atenție erau depășite, sâmbătă dimineața, pe două cursuri de apă din județ.

În municipiul Arad a fost inundată o stradă din cartierul Gai. Pompierii au constatat că aici canalul pluvial era înfundat, iar apa nu s-a mai putut scurge.

În centrul oraşului Sebiş, pe bulevardul Victoriei, chiar în apropierea Primăriei, canalizarea nu a putut prelua apele pluviale rezultate în urma unei ploilor abundente, iar zona a fost inundată, fără să fie afectate imobile.

Pompierii au intervenit cu motopompe pentru evacuarea apei de pe carosabil şi trotuare.

În oraşul Chişineu-Criş a fost inundată o stradă, iar o familie a solicitat ajutorul pompierilor, pentru că apa a intrat în gospodărie şi a afectat o anexă. În cursul zilei de sâmbătă, pompierii au mai intervenit și la o locuință de pe strada Mihail Kogălniceanu din Chișineu Criș, pentru evacuarea apei.

De asemenea, în satul Nădab, care aparține de Chișineu Criș, au fost inundate două străzi, apa intrând în două gospodării. În zonă s-a acţionat cu motopompe ale Primăriei pentru evacuarea apei.

Administrația bazinală Crișuri a informat, sâmbătă dimineața, că în judeţul Arad cotele de atenție au fost depăşite în localitatea Siad, pe râul Sartiş, cu 13 cm, şi în localitatea Beliu, pe râul Beliu, cu 10 cm.

„Administraţia Bazinală de Apă Crişuri monitorizează cursurile de apă din oră în oră. În următorul înterval de timp se aşteaptă creşteri de debite. Atât primăriile cât şi instituţiile din resort au fost atenţionate în vederea acţionării pe teren, dacă situaţia o va impune”, a spus Dumitru Voloşeniuc, director  ABA Crişuri.

UPDATE  

Având în vedere situaţia hidro-meteorologică din ultimele ore, la nivelul judeţului Arad s-au luat anumite măsuri pentru gestionarea cât mai eficientă a situaţiilor de urgenţă ce pot apărea şi pentru preîntâmpinarea producerii de pagube materiale din cauza revărsării unor cursuri de apă.

„Conform unei ultime atenţionări, judeţul Arad se menţine sub cod galben de viituri pe râurile Crişul Alb şi Crişul Negru, dar s-a instituit şi un cod portocaliu pe pârâul Sartiş din comuna Craiva. Am verificat personal situaţia de astăzi de pe teren şi am constatat că oamenii s-au mobilizat pentru a face faţă unor eventuale creşteri de debite peste cotele de inundaţie.

O astfel de situaţie este în satul Avram Iancu din comuna Cermei, unde preventiv s-a luat măsura ranforsării digului de protecţie al canalului Cermei – Tăut cu saci de nisip. Începând cu ora 13 a fost activat la nivelul judeţului Arad Comandamentul Operaţional Judeţean care funcţionează la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Până la această oră au fost  inundate doar câteva curţi din satele Şiad şi Ciunteşti, comuna Craiva, şi câteva hectare de teren agricol.

În continuare vor fi monitorizate permanent de către Comitetele locale pentru situaţiile de urgenţă toate cursurile de apă pe care se aşteaptă creşteri de nivel”, a declarat prefectul judeţului Arad, Cosmin Pribac.

Urmare a revărsării pârâului Sartiş, în satul Ciunteşi din comuna Craiva au fost inundate 4 gospodării (curţi şi grădini). În satul Şiad, comuna Craiva, a fost afectată o gospodărie (curte) şi au fost colmatate trei fântâni.

De asemenea, pe raza comunei Craiva au fost inundate 60 de hectare teren agricol şi 50 de hectare păşune.

UPDATE 2

Mai multe râuri din judeţele Bihor şi Arad se află până duminică, la ora 10.00, sub cod portocaliu de inundaţii, potrivit unei avertizări emise sâmbătă de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

Astfel, în intervalul sâmbătă, ora 13.00 – duminică, ora 10.00, se instituie cod portocaliu pe afluenţi ai Crişului Negru (Briheni, Crişul Pietros, Valea Roşie, Holod, Topa, Beliu – judeţul Bihor), pe Sartiş (judetul Arad) şi pe Crişul Negru aval confluenţa râul Holod – staţia hidrometrică Tinca (judeţul Bihor), se precizează în avertizare.

Potrivit INHGA, codul portocaliu înseamnă posibile depăşiri ale cotelor de inundaţie şi risc de viituri generatoare de revărsări importante.

Hidrologii precizează, de asemenea, că se menţine, până luni la 12.00, codul galben pe râurile din bazinele Bega Veche, Bega, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera (judeţele Timiş şi Caraş-Severin), Vişeu, Iza, Tur, Lăpuş (judeţele Satu Mare şi Maramureş), Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru – aval Tinca, Crişul Alb, Arieş (judeţele Sălaj, Satu Mare, Bihor, Cluj, Arad, Hunedoara şi Alba).

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare