Strategie pentru obținerea titlului de Capitală Culturală Europeană

Publicat de actualitati-arad in 06 May, 2014 | 1 Commentariu

Mapare AradMunicipalitatea a finalizat procesul de identificare a resurselor culturale, urmând să fie definitivată strategia culturală a Aradului, în perspectiva participării la competiția pentru obținerea titlului de Capitală Culturală Europeană în anul 2021.

Primăria a anunțat că a fost finalizată Maparea Resurselor Culturale a municipiului Arad, care constituie „o abordare sistematică de a identifica, înregistra şi clasifica resursele culturale ale unei comunităţi“.

„Este important să avem o imagine clară asupra resurselor culturale, să identificăm punctele slabe şi forte ale actului şi actorilor culturali. Următorul pas îl va constitui elaborarea strategiei culturale a municipiului pe o perioadă de 10 ani”, a spus Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad.

Maparea Resurselor Culturale implică un proces de colectare, analizare şi sintetizare a informaţiei, cu scopul de a descrie şi a vizualiza resursele culturale în parametri precum: legăturile cu alte resurse civice (sistem de infrastuctură şi transport, spaţii verzi, spaţii public etc), tipare de folosire, precum şi caracterul unic, respectiv identitatea unei anume comunităţi.

În urma procesului de mapare s-au creionat câteva recomandări generale, printre care

și continuarea dialogului între toţi actorii culturali şi construirea unei „reţele creative”, pentru construcţia tuturor manifestărilor culturale.

Astfel, a fost subliniată importanţa construirii unor relaţii de colaborare mai apropiate la diferite niveluri, cu diversele organizaţii culturale, operatori culturali şi proceduri culturale în municipiul Arad şi judeţ, incluzând generaţia mai tânără a artiştilor creativi locali;

Pentru evitarea anumitor obstacole în comunicare, s-a propus transmiterea dinspre decidenţi înspre actorii culturali a deciziilor concrete adoptate şi a acţiunilor desfăşurate pentru atingerea acestor obiective culturale de interes comunitar.

„Este necesară clarificarea şi revizuirea metodologiei prin care municipalitatea derulează procesul decizional în prezent, în ceea ce priveşte stabilirea priorităţilor de dezvoltare şi alocarea de subvenţii pentru sectorul cultural local, în vederea îndeplinirii în mod eficient a obiectivelor de creştere a capacităţii culturale şi de expandare a vieţii culturală a oraşului“, este una dintre recomandări.

O altă recomandare constă în angrenarea decidenţilor într-o prezenţă mai implicată în diversitatea de spaţii culturale ale oraşului şi în dialog activ cu operatorii culturali de la toate nivelurile (independent-ONG, bugetar, privat)

De asemenea, este recomandată continuarea şi facilitarea unor dialoguri interactive pe grupuri mici, din diferite arii artistice şi intelectuale, cu echipe ale institutiilor culturale, pentru continuarea procesului de mapping al resurselor umane din sistemul cultural şi de „brainstorming” al ideilor creative, ca răspuns la provocările identificate.

Tot în urma procesului de mapare există recomandarea de a fi constituite grupe de operatori culturali şi gândirea unor ateliere de lucru coordonate de traineri profesionişti, pentru identificarea mai riguroasă a punctelor slabe şi ale punctelor forte în identitatea culturală a Aradului. Totodată, se dorește iniţierea unui proces riguros de soluţionare a anumitor probleme legate de frecventarea instituţiei culturale, tipurile de public participante, accesul diverselor categorii sociale, de vârstă etc., la actul cultural.

Printre recomandările rezultate în urma mapării se numără și identificarea şi încurajarea unor proiecte culturale cu valoare reprezentativă, dar şi inovatoare, în contextul Aradului, precum și identificarea şi susţinerea comunităţilor creative dinamice din oraș.

O altă recomandare este planificarea periodică a unor întâlniri între decidenţi şi operatorii culturali, pentru identificarea nevoilor acestora şi adresarea lor graduală şi eficientă.

De asemenea, a fost recomandată dezvoltarea domeniilor conexe ce necesită o dezvoltare imediată, precum managementul, strategia financiară – ca instrument de suport, promovare, marketing, dezvoltarea gradului de implicare a cetăţenilor, antreprenoriatul social şi dezvoltarea relaţiilor europene.

Elaborarea unei strategii de dezvoltare în ceea ce priveşte definirea şi promovarea turismului cultural în oraş şi regiune, este o altă recomandare rezultată din procesul de mapare

Alte recomandări sunt creşterea gradului de cunoaştere şi apreciere a cetăţenilor din Arad, cu privire la importanţa şi valoarea culturii în Arad, dar și crearea unui proces de determinare a priorităţilor pentru dezvoltarea infrastructurii culturale, modernizarea şi extinderea facilităţilor culturale locale, identificarea noilor spaţii culturale şi îmbunătăţirea patrimoniului construit local, inclusiv demarerea unor iniţiative la scara mare precum o dezvoltare pe termen lung a Cetăţii Aradului.

O altă concluzie rezultată este necesitatea continuării explorării unui spectru amplu de opţiuni şi oportunităţi pentru dezvoltarea vieţii culturale din Arad.

În perioada imediat următoare, raportul de Mapare a reurselor culturale va fi disponibil pe site-ul Primăriei Arad.

Share Button

comentarii

1 comment

  1. un aradean says:

    Si cum vor sa devenim capitala culturala europeana, cum iesi de pe meteanu te izbeste un miros de wc de nu e adevarat…si un unele zile tot centrul orasului duhneste a miros oribil de wc…de strazile ciuruite de langa politie nu mai vorbesc…ca dupa razboi arata…asta e praf in ochi pt aradeni

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare