Ziarul electronic al arădenilor

Ștergare adunate de un preot arădean, expuse în clădirea Preparandiei

Zeci de ștergare tradiționale din zona județului Arad, adunate de un preot în decursul vieții, sunt expuse, începând de vineri, în clădirea Preparandiei, cu scopul de a promova valorile tradiționale românești.

Unele dintre ștergarele expuse în clădirea Preparandiei au o vechime de peste 100 de ani, au fost lucrate în războaie de țesut și au modele tradiționale specifice zonei Aradului, majoritatea fiind decorate cu dantelă lucrată manual

Expoziția „Ștergarul românesc – valoare, tradiție, simbol“ cuprinde ștergare tradiționale care aparțin familiei celui care a fost arhidiacon stavrofor Teodor Babuția, nepotul episcopului Andrei Magieru.

Împreună cu soția sa Gabriela, arhidiaconul Teodor Babuția au slujit Eparhia Aradului, părintele arhidiacon fiind secretar eparhial, ecleziarh la Catedrala Ortodoxă Veche și arhidiacon, însoțind la târnosiri, binecuvântări de lucrări, vizite pastorale și hramuri de biserici și mănăstiri toți episcopii Aradului.

Gabriela și Teodor Babuția au moștenit stergarele de la părinți și bunici, unele din zona Gurahonț, satul Iacobini, iar altele le-au primit cu ocazia târnosirii bisericilor de pe raza județului Arad.

Cei doi au păstrat în locuința lor ștergarele, alcătuind astfel o colecție pe care acum o prezintă arădenilor admiratori ai tradițiilor românești și nu numai.

Expoziția a fost deschisă, vineri, în prezența conducerii Centrului Municipal de Cultură, a arhiepiscopului Aradului, IPS Timotei, dar și a numeroase persoane interesate de cultura și tradiția arădeană.

Directorul Centrului Municipal de Cultură Arad, Daniela Pădurean Andreica, a spus, în deschiderea expoziției, că aceste ștergare sunt „comori de artă populară“.

„Aceste mostre de opere tradiționale românești își vor aduce, într-un anume fel, aportul la sărbăoarea sufletească pe care noi românii o avem în acest an, Centenarul Marii Uniri“, a spus Daniela Pădurean Andreica.

Despre viața și activitatea preotului Teodor Babuția a vorbit IPS Timotei, care a menționat și valoarea simbolistică a ștergarelor expuse.

„Am conlucrat zeci de ani cu preotul Teodor Babuția și cu soția sa Gabriela. Știam că părintele era un om harnic și strângea toate valorile și le punea în lumină. Aceasta a fost și una dintre datoriile clerului, să valorifice tot ceea ce a fost creație populară. Unele dintre ștergare sunt de la târnosirile bisericilor. (…) Aceste ștergare se bucură de o atenție aparte. Unele familii le iau de la biserică ca să le pună la icoane, sau pentru decorarea caselor. Ștergarul nu se pune în orice loc în casă. Se pun întotdeauna la loc de cinste. Trebuie să mai știm că aceste ștergare se folosesc și în biserică. (…) Dacă le asociem și cu faptul că ele se folosesc ca și decorațiuni arătăm atenția pe care poporul a dat-o acestui obiect care este ștergarul. Ștergarul este un simbol care reprezintă arta“, a spus IPS Timotei.

Soția preotului Teodor Babuția a anunțat că va dona ștergarele Centrului Municipal de Cultură Arad. „Vreau să le mulțumesc celor de la Centrul Municipal de Cultură Arad, care s-au ocupat de organizarea expoziției și vreau să vă spun că vă donez toate ștergarele, fără nicio pretenție, să le folosiți la alte expoziții și unde va fi nevoie“, a spus Gabriela Babuția.

Expoziția „Ștergarul românesc – valoare, tradiție, simbol“ face parte din manifestările organizate de Primăria Municipiului Arad prin Centrul Municipal de Cultură Arad cu ocazia Centenarului Marii Uniri și are ca scop promovarea valorilor tradiționale românești.

Expoziția va putea fi vizitată de luni până vineri între orele 9.00 – 16.00, intrarea fiind liberă.

text: actualitati-arad.ro

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.