Ziarul electronic al arădenilor

Statuia Libertății de la Arad a fost vandalizată

IMG_6638GALERIE FOTO Mai multe medalioane în semirelief de pe Statuia Libertății din municipiul Arad, reprezentând chipurile unor generali martiri ai Revoluţiei de la 1848, au fost vopsite în culorile drapelului național românesc, iar pe o parte a monumentului a fost scris și un mesaj obscen.

Actul de vandalism a fost comis în cursul zilei de sâmbătă, în jurul orei 11.15, și a fost suprins de camerele video amplasate în zona Parcului Reconcilierii româno-maghiare, unde se află amplasată Statuia Libertărții.

Reprezentanții Poliției Locale spun că monumentul a fost vandalizat de trei persoane.

„Două persoane de sex feminin şi una de sex masculin au apărut în piaţă, fiecare cu câte un spray asupra lor şi, în mai puţin de 40 de secunde au vopsit medalioanele generalilor. Cele trei persoane aveau feţele acoperite. Poliţia Locală s-a sesizat, avem filmările şi împreună cu cei de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie sperăm ca în scurt timp să identificăm persoanele care au comis acest act de vandalism. Au acţionat ca un echipaj de comando, în mai puţin de 40 de secunde, după care au plecat, îndreptându-se spre Piaţa Catedralei. Am predat filmările Inspectoratului Judeţean de Poliţie”, a declarat Viorica Graur, director executiv al Poliţiei Locale Arad.

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a declarat, sâmbătă, că acest act de vandalism este „inadmisibil “.

„Este un act de vandalism inadmisibil asupra unui bun public, o jignire a valorilor comunității noastre și o ofensă adusă drapelului național. În numele municipalității solicit organelor judiciare să ia de urgență toate măsurile pentru identificarea și pedepsirea făptașilor. Este o faptă antisocială gravă și sper ca reprezentanții Poliției Municipiului să se mobilizeze cel puțin la fel de prompt ca și la cercetarea acțiunilor legitime desfășurate de municipalitate pentru îndepărtarea bannerelor ilegale în perioada ultimei campanii electorale“, a afirmat Gheorghe Falcă.

Levente Bognar, viceprimar al municipiului și președintele UDMR Arad, a chemat la faţa locului arhitectul care s-a ocupat de recondiţionarea statuii, care a dat indicaţii muncitorilor de la firma de salubrizare cu privire la modul de curăţare a monumentului.

„Suntem nemulţumiţi şi revoltaţi de ceea ce s-a întâmplat cu un monument deosebit din Arad. Monumentul a fost vandalizat cu o tentă care nu întăreşte înţelegerea şi reconcilierea, idei pe care le propagă acest parc. Este un fapt fără respect faţă de valori şi faţă de cei care trăim împreună aici, în respect reciproc. Ar trebui repusă paza în acest parc”, a declarat Levente Bognar.

Statuia Libertăţii a fost reamplasată în spaţiul public în 25 aprilie 2004, iar un an mai târziu a fost inaugurat Parcul Reconcilieiri Româno-Ungare.

Statuia Libertății, înaltă de 12 metri, a fost ridicată în anul 1880, la comemorarea execuţiei a 13 generali revoluţionari ucişi la Arad în urma revoluţiei de la 1848-1849. În 1924, din ordinul guvernului Ionel I.C. Brătianu, grupul statuar a fost demontat şi păstrat în Cetatea Aradului.

Începând cu 2005, când a fost finalizat, Parcului Reconcilierii Româno-Ungare a devenit locul în care comunitatea maghiară din judeţ îşi organizează sărbătorile sau îşi comemorează eroii.

Opera lui Zala Gyorgy este un monument milenarist care a fost dezvelit în anul 1890, la comemorarea celor 13 generali, martiri ai Revoluţiei de la 1848.

Figura centrală stă pe un soclu de granit – un obelisc mai mărunt – reprezentând Patria, personificată prin figura feminină a Hungariei.

În jurul ei, mai jos, se pot vedea patru grupuri alegorice, reprezentând spiritul de luptă, cel de sacrificiu, luptătorul murind şi forţa. Pe soclu, de jur-împrejur, au fost montate medalioanele în semirelief ale celor treisprezece generali martiri.

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.