Ziarul electronic al arădenilor

Start pentru Capitală Europeană a Culturii în 2021

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMinistrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, a dat startul competiţiei pentru „Capitala Europeană a Culturii“ pentru anul 2021 în România, afirmând că toate oraşele româneşti candidate merită să poarte acest titlu.

Printre orașele care intenționează să-și depună candidatura pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021 se află și Aradul.

„Mă aflu în situaţia, deopotrivă ingrată şi de invidiat, de a fi ministru al Culturii în momentul în care mai multe oraşe puternice din România concurează pentru titlul de Capitală Culturală Europeană. Ştiu, ca om de cultură, în primul rând, că toate oraşele româneşti candidate merită să fie Capitale Culturale Europene“, a declarat Ionuţ Vulpescu.

Ptrivit unui comunicat al Ministerului Culturii, evenimentul, care a constat într-o sesiune de informare cu privire calendarul şi condiţiilor candidaturii, a avut loc la Biblioteca Naţională a României.

„După experienţa minunată numită Sibiu 2007, aşteptăm cu nerăbdare să scriem încă o poveste de succes. Oraşul câştigător va primi în centrul său o întreagă lume şi va avea vizibilitate la nivel internaţional, pentru că va derula proiecte culturale cu alte state membre UE, cu ţări candidate, cu potenţiali candidaţi la UE, dar şi cu state terţe, care nu fac parte din Uniunea Europeană“, a declarat ministrul Culturii, dând startul campaniei de candidaturi pentru statutul de „Capitală Europeană a Culturii“ pentru anul 2021, în România.

Ionuţ Vulpescu a amintit de cuvintele lui Jean Monnet, părintele spiritual al actualei Uniuni Europene, care spunea că „Dacă Europa ar trebui reconstruită, aş începe cu domeniul cultural şi nu cu economia“, adăugând că „politicul sau economicul constituie, în mai mare măsură decât cultura, domeniile asupra cărora se exercită efortul de concertare europeană“.

Totodată, ministrul a adăugat că, de fapt, „domeniul cultural este printre primele domenii lăsate în măsura cea mai mare la latitudinea statelor membre, chiar dacă între acestea există diferenţe considerabile de nivel de dezvoltare şi standard de viaţă, deci şi de finanţare a culturii“.

Sylvain Pasqua, responsabil de acţiunea Capitale Europene ale Culturii în cadrul Comisiei Europene, a declarat că România nu va avea pentru prima dată un oraş Capitală Europeană a Culturii, deoarece în 2007 oraşul Sibiu a avut acest titlu, dar a amintit că, faţă de momentul din 2007, regulile s-au schimbat.

„În aprilie 2014, Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene au adoptat o nouă Decizie – 445/ 2024. În contextul acestei decizii, Ministerul Culturii a publicat, în decembrie 2014, două texte – Apelul pentru candidaturi şi Regulamentul de procedură. Un alt document important este Ghidul pentru pregătirea candidaturilor. Pentru titlul de Capitală Culturală Europeană dimensiunea oraşului nu este importantă – putem avea printre candidaţi şi oraşe mai mici, care pot alătura şi regiunile limitrofe – zone ce pot depăşi graniţa naţională, putând fi asociat şi un stat care nu trebuie să fie neapărat stat membru UE“, a spus oficialul european.

Potrivit Ministerului Culturii, data limită de depunere a dosarelor de candidatură este 10 octombrie 2015. Va urma perioada de jurizare, în cadrul a două întâlniri: cea de preselecţie (noiembrie-decembrie 2015) şi cea de selecţie finală (septembrie 2016).

Juriul va fi format din zece experţi europeni, numiţi de instituţiile europene, după cum urmează: trei de către Parlamentul European, trei de către Consiliul Uniunii Europene, trei de către Comisia Europeană. Un membru va fi selectat de Comitetul Regiunilor.

Conceptul „Capitală Culturală Europeană“ împlineşte anul acesta 30 de ani de la prima acţiune.

În anul 1985, Atena a fost primul oraş desemnat Capitală Europeană. Oraşul câştigător din România va împărţi titlul cu un oraş din Grecia, dar şi cu un oraş câştigător din ţările candidate şi potenţialii candidaţi la UE (Albania, Bosnia şi Herţegovina, Republica Macedonia, Islanda, Muntenegru, Serbia).

Ţările cu vocaţie europeană, cum ar fi Republica Moldova, ar putea de asemenea să desemneze un oraş asociat acţiunii, mai informează Ministerul Culturii.

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.