Start pentru Capitala Culturală Europeană în 2021

Publicat de actualitati-arad in 11 Dec, 2014 | Parerea ta

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMinistrul Culturii, Hegedüs Csilla, a anunţat, joi, lansarea concursului în urma căruia va fi desemnat oraşul din România care va primi titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021, data limită de depunere a candidaturilor fiind 10 octombrie 2015.

„Este momentul 0, acum lansăm concursul şi, în urma acestui concurs, vom şti care oraş va fi Capitală Culturală Europeană în 2021. (…) Parlamentul European şi Comisia Europeană au decis în aprilie, în acest an, că România împreună cu Grecia vor putea desemna câte un oraş să devină Capitală Culturală Europeană. Tot în acea decizie ni s-a spus că avem şase ani să pregătim acel oraş, să lansăm concursul, motiv pentru care noi, astăzi, lansăm această competiţie, a spus ministrul Culturii.

Printre orașele care și-au anunțat intenția de a candida în cursa pentru obținerea titlului de Capitală Culturală Europeană în 2021 se află și Arad

„Suntem pregătiţi pentru realizarea unui dosar de candidatură, conform criteriilor Uniunii Europene. Aradul porneşte cu şansa reală de a câştiga această competiţie, pentru că avem un patrimoniu deosebit şi resursă umană de bună calitate. Proiectul pregătit de Arad va avea în vedere dezvoltarea oraşului prin cultură, în următoarele decenii. Noi am început deja să lucrăm şi la strategia culturală a Aradului până în anul 2030, iar asta demonstrează viziune şi dorinţa de elaborare şi implementare a unui proiect coerent, cu continuitate. Avem două centre culturale, municipal şi judeţean, care se completează în organizarea de evenimente de înaltă ţinută, avem o societate civilă pasionată de viitorul Aradului şi două universităţi pe care contăm mult în demersul nostru. Suntem în situaţia privilegiată de a putea gândi o construcţie culturală solidă, integratoare, adresată întregii comunităţi“, a declarat Andrei Ando, directorul executiv al Asociaţiei „Arad, Capitală Europeană a Culturii 2021“.

Andrei Ando a făcut și un apel arădenilor. „Fac din nou un apel la arădeni de a veni alături de Asociaţia noastră şi de a susţine demersurile pe care le facem pentru creşterea calităţii vieţii în Arad, prin diversitatea şi calitatea proiectelor culturale la care lucrăm“, este apelul făcut directorul executiv al Asociaţiei „Arad, Capitală Europeană a Culturii 2021“.

Oraşele care doresc să obţină titlul de Capitală culturală europeană vor avea la dispoziţie zece luni de pregătire a candidaturii, urmând ca acestea să-şi trimită dosarele la Ministerul Culturii până la data de 10 octombrie 2015, conform apelului la candidatură.

Pe 16 februarie 2015 va fi organizată o sesiune de informare, cu participarea Comisiei Europene, a cărei misiune este aceea de a răspunde întrebărilor puse de reprezentanţii oraşelor şi de a prezenta criteriile de selecţie. După câteva luni, urmează două întâlniri: de pre-selecţie şi de selecţie, iar selecţia finală urmând să fie organizată în jurul lunii august 2016.

Un juriu european va efectua vizite la fata locului, iar desemnarea formală a oraşului câştigător se va face până la sfârşitul anului 2016. Între desemnarea oficială şi titlu, juriul – format din reprezentanţi desemnaţi de Parlamentul European, Comisia Europeană, Consiliul European şi Comitetul Regiunilor, respectiv doi specialişti din partea Ministerului Culturii – va efectua o monitorizare a oraşului câştigător, pentru a evalua dacă acesta îşi respectă angajamentele asumate.

Odată cu lansarea concursului în urma căruia va fi desemnat oraşul din România care va primi titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021 a fost prezentat site-ul www.capitalaculturala2021.ro, care va fi actualizat treptat.

În această etapă iniţială au fost postate primele documente: apelul pentru lansarea competiţiei, regulamentul de procedură, urmând ca în viitor să fie postat şi un ghid de autoevaluare a oraşelor, precum şi alte documente şi informaţii de interes.

Totodată, secţiunea Calendar va fi actualizată periodic, iar celor interesaţi le este recomandat să o verifice cu regularitate pentru noi informaţii.

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare