Speolog polonez, salvat de salvamontiștii arădeni

Publicat de actualitati-arad in 03 Jun, 2013 | Parerea ta

salvaSalvamontiștii din Arad, alături de colegii lor bihoreni, au salvat un speolog polonez, care a suferit un accident prin cădere de la înălţime, în avenul Borţig situat în zona Padiş, la finalul unui exerciţiu regional salvaspeo.

„Nimeni nu bănuia că, la scurt timp de la încheierea exerciţiului de salvare, derulat sâmbătă, în peştera Meziad, din comuna Remeţi, profesionalismul celor salvatorilor speologi din Arad și Bihor va fi pus la încercare în condiţii reale“, a declarat, luni, Adrian Marin, vicepreşedinte executiv la Serviciul Judeţean Salvamont – Salvaspeo Bihor.

Eforturile de salvare s-au derulat începând din seara de sâmbătă şi și au continuat noaptea care a urmat, între ora 18,30 şi ora 5.00, când polonezul a fost salvat în viaţă. După o primă evaluare, polonezul a fost diagnosticat cu o fractură de femur, bazin şi cot, toate pe partea dreaptă, ca rezultat al impactului în urma căderii.

Ulterior, speologul polonez a fost transportat şi preluat de echipajul SMURD şi transportat la clinica UPU Oradea.

Avenul Borţig are o adâncime de 54 de metri. Particularitatea sa constă în conformaţia pe verticală a acestuia. Intrarea are un diametru de circa 35 de metri avenul fiind un cilindru aproape perfect.

La baza verticalei ce porneşte din centrul pâlniei, la adâncimea de circa 40 de metri începe un imens tobogan de gheaţă care coboară aproape vertical. Toboganul este de fapt vârful unui gheţar subteran, cu un volum de circa 30.000 metri cubi, al doilea ca mărime din România, după cel din Peştera Scărişoara.

Speologul polonez a alunecat pe acest tobogan de la cota minus 50 de metri până la baza acestuia.

La sfârşitul săptămânii trecute, două echipe de speologi polonezi, de la două cluburi diferite, ceruseră aviz pentru vizitarea mai multor cavităţi din Padiş.

La acţiune au participat 16 salvatori de la SJ Salvamont-Salvaspeo Bihor, 7 de la SJ Salvamont-Salvaspeo Arad, un salvator speolog polonez şi un echipaj medical SMURD de patru persoane.

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare