Spectacol cu Maia Morgenstern, la Sinagoga Neologă

Publicat de actualitati-arad in 06 Jun, 2013 | Parerea ta

maiaLa Sinagoga Neologă din Arad va fi prezentat, marți, 11 iunie, spectacolul cu piesa „Janka“, de Oscar K. Speace, în rolul principal fiind actrița Maia Morgenstern.

Gheorghe Schwartz, directorul filialei Banat-Crișana a Institutului Cultural Român, a anunțat că spectacolul va începe la ora 19.00, iar biletul va costa 30 de lei, respectiv 10 lei pentru studenţi şi elevi.

Personajul interpretat de Maia Morgenstern, Janka Festinger, s-a născut la Sighet la 16 noiembrie 1916 și a murit în 1994, la vârstă de 78 de ani, dar povestea ei a rămas, spusă de copiii ei David și Oscar Speace, într-un documentar artistic, în piesa care îi poartă numele.

Povestea Jankăi dezvăluie în detaliu ceea ce s-a întâmplat atunci când familia ei, care trăia la Sighet, a fost distrusă. În martie 1944, nemții ocupau Sighetul și procesul de exterminare a evreilor avea să înceapă.

În luna mai, zece mii de evrei, cu bagajele în spate, soți și soții separați de loviturile care veneau din toate părțile, copii care își pierdeau mamele, plângând, tineri și bătrâni, înghesuiți în vagoane de marfă, fără mâncare și apă, fără aer, aveau să ajungă, după opt zile îngrozitoare de mers cu trenul, la Auschwitz.

La 7 octombrie 1945, după eliberare, Janka Festinger a scris o scrisoare de 60 de pagini, unchiului său din America, în care povestea despre cele întâmplate. În 1950, după moartea unchiului, scrisoarea ajunge la sora Jankăi și această o păstrează în siguranță zeci de ani.

În 1998, Oscar Speace, unul dintre cei doi fii ai Jankăi, hotărăște să scrie o piesă despre Holocaust, prilej cu care află de existența scrisorii, iar cele 60 de pagini ale scrisorii au fost publicate integral într-o carte.

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare