Sondaj – Românii îşi doresc reducerea numărului de parlamentari

Publicat de actualitati-arad in 25 Feb, 2013 | Parerea ta

parlament52% dintre participanţii la un sondaj realizat de IRES vor ca preşedintele să aibă atribuţii reduse, 72% se declară de acord cu desfiinţarea Senatului şi transformarea într-un Parlament unicameral, iar 97% vor ca numărul de aleşi să fie maxim 300.

Potrivit sondajului, românii nu-şi doresc să trăiască sub monarhie. 71% din repondenţi spun că România trebuie să fie republică şi doar 20% că trebuie să fie monarhie.

52% dintre români cred că trebuie reduse atribuțiile președintelui, în timp ce 45 la sută nu sunt de acord cu o asemenea posibilitate. 78% dintre cei care au participat la chestionar cred că mandatul preşedintelui trebuie redus la patru ani, 21% pledând să fie în continuare de cinci ani. 50% sunt de părere că un preşedinte trebuie să aibă un singur mandat, 47% nu sunt de acord cu acest lucru.

Majoritatea cetăţenilor (82%) resping posibilitatea ca preşedintele să fie ales de Parlament, astfel că doar 18% agreează ideea ca Legislativul să aleagă primul om în stat.

Oamenii (40%) îşi doresc şi ca atribuţiile Parlamentului să scadă. Doar 31% dintre cetăţenii sunt de acord ca rolul Parlamentului să crească, în timp ce 25 la sută spun că trebuie să rămână la fel.

Întrebaţi dacă susţin reducerea la o singură Cameră prin desființarea Senatului, 72 la sută au răspuns “da”, iar 23% “nu”.

Participanţii la sondaj vor în proporţie de 97% reducerea numărului de parlamentari la 300. 2% nu susţin acest lucru.  De asemenea, de remarcat că nu există susţinere pentru acordarea dreptului la vot la 16 ani: 67 la sută nu susţin, spre deosebire de cei 33 la sută care sunt de acord cu coborârea pragului de vârstă pentru vot.

Sondajul a fost realizat prin metoda CATI (telefonic) pe 1.452 indivizi de peste 18 ani între 19-20 februarie, cu o marjă de eroare de +/- 2,6 la sută.

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Politic

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare