Sondaj: Românii au multă încredere în Armată, SRI și DNA

Publicat de actualitati-arad in 13 Aug, 2013 | Parerea ta

sondajArmata, Serviciul Român de Informații și Direcția Națională Anticorupție întrunesc o bună parte din capitalul de încredere al românilor, în schimb, partidele politice se află în coada clasamentului, conform unui sondaj realizat de INSCOP Research la comanda ziarului Adevărul.

Barometrul de opinie pe luna iulie arată că instituțiile politice pierd din încrederea populației în raport cu instituțiile executive.

Instituţia politică în care românii au cea mai mare încredere este Primăria, 37,9% dintre respondenţi au răspuns în acest sens, faţă de 41,3% la sfârşitul lunii mai.

Curtea Constituţională a României este cea care înregistrează o creştere notabilă a încrederii, cu 35,7% faţă de 32,7% la sfârşitul lunii mai. Urmează Guvernul cu 35,6% faţă de 37,3% în luna precedentă. Acesta este succedat de Consiliul Județean, cu 32,9%, față de 33,1% la finalul lunii mai.

Parlamentul este cotat cu 25,8% încredere multă şi foarte multă în iulie, faţă de 29,1% încredere la finalul lunii mai.

Preşedinţia este cotată în luna iulie cu 25,1% încredere, înregistrând în mai 25,6%. Partidele politice ocupă ultimul loc în topul încrederii în instituţiile politice cu 14,7%, faţă de 16,8% în mai.

Armata beneficiază de cea mai mare încredere din partea populației în rândul instituțiilor executive, cu 64,6% încredere multă şi foarte multă în luna iulie, faţă de 66,9% la măsurătoarea precedentă din luna mai. Este urmată de urmată de Banca Naţională a României cu 50% capital de încredere, faţă de 51,9% în mai.

Din încrederea românilor pierde și Poliția, cu 45,0% în luna iulie, față de 46,4%, precum și Agenția Națională  Sanitară Veterinară  pentru Siguranța Alimentelor (ANSV), cu 35,3%, față de 37% la finalul lunii mai.

Sondajul INSCOP arată că sporește încrederea românilor în instituții ca SRI, SIE și DNA.

Serviciul Român de Informaţii se bucură de încrederea a 48% dintre respondenți, faţă de 47,3% la măsurătoarea precedentă, urmat de Serviciul de Informaţii Externe cu o rată de încredere de 47,6%, faţă de 44% luna trecută.

În clasamentul încrederii în instituţiile cu rol executiv urmează Direcția Națională Anticorupție (DNA), care înregistrează o creştere semnificativă,  47,4% în iulie, faţă de 42% în luna mai.

Sondajul a fost realizat în perioada 12 – 21 iulie 2013, pe un eșantion de 1050 de persoane. Eroarea maximă admisă a datelor este de 3%, la un grad de încredere de 95%.

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Politic

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare