Sondaj INSCOP: Românii au cea mai multă încredere în Biserică și Armată

Publicat de actualitati-arad in 11 Mar, 2013 | Parerea ta

bisPotrivit unui sondaj realizat de INSCOP Research, Biserica, Armata, Poliţia şi SRI întrunesc o bună parte din capitalul de încredere al românilor, în schimb Preşedinţia, Parlamentul României, Parlamentul European şi Agenţia Naţională de Integritate se află în coada clasamentului.

Românii au multă sau foarte multă încredere în Biserică (67%), Armată (63%), SRI (48%), Poliţie (47%), Primărie (45%), DNA (45%), SIE (42%), Guvern (40%), ANI (40%), consiliul judeţean (38%), Parlamentul European (38%), Parlamentul României (33%), Preşedinţie (30%).

“Biserica şi Armata beneficiază de încrederea publicului în mod tradiţional, fiind instituţii cu care cetăţenii nu au interacţiuni deranjante în mod curent. Totuşi, în comparaţie cu anii precedenţi, încrederea în Biserică şi Armată s-a diminuat de la cote de 75-80% la un nivel de sub 70%. Pe de altă parte, este important de precizat că Biserica şi Armata nu sunt instituţii în sensul în care sunt celelalte în privinţa cărora am cerut subiecţilor să îşi exprime gradul de încredere. Biserica şi Armata, ca denumiri, trimit mai degrabă la instituţii sociale generale decât la organizaţiile corespondente”, au precizat realizatorii sondajului.

Potrivit acestora, cele două denumiri au o încărcătură simbolică şi istorică mai puternică decât Parlamentul, Guvernul, DNA sau primăriile, o mare parte dintre respondenţi având probabil în minte Armata în semnificaţia ei istorică şi simbolică.

“În cazul Bisericii, situaţia este şi mai complicată. Unii respondenţi nu fac probabil diferenţa între Biserică şi Dumnezeu, deci nici diferenţa necesară dintre exprimarea încrederii în Biserică, respectiv a credinţei în Dumnezeu. În plus, deşi marea majoritate a subiecţilor sunt creştin-ortodocşi, este de discutat în ce Biserică (ce organizaţie) îşi exprimă încrederea persoanele de alte confesiuni”, se mai arată într-un scurt comentariu ce însoţeşte rezultatele sondajului.

Sondajul a fost realizat, la comanda cotidianului “Adevărul”, în perioada 21-28 februarie 2013, volumul eşantionului fiind de 1.066 persoane, cu o eroare maximă admisă a datelor de ą 3%, la un grad de încredere de 95%, eşantionul fiind de tip multi-stratificat, probabilistic.

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Din tara

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare