Sondaj: Germania şi Marea Britanie, ţările cele mai simpatizate de către români

Publicat de actualitati-arad in 08 Mar, 2013 | Parerea ta

germaniaRomânii îi apreciază cel mai mult pe germani (77%), în timp ce la coada preferinţelor se regăseşte Ungaria, cu 31% din opţiunile pozitive exprimate, conform Barometrului de opinie “Adevărul despre România”.

Astfel, în clasamentul ţărilor preferate de români conduc Germania (77%), Marea Britanie (75%) şi Franţa (72%). În schimb, ţările faţă de care românii au sentimente mai degrabă negative sunt Ungaria (53%), Rusia (48%) şi Bulgaria (46%). Potrivit realizatorilor cercetării, datele au fost culese înainte de episodul Schengen marcat de atitudinea critică a Germaniei.

În privinţa Statelor Unite, sentimentele pozitive ale românilor se menţin la cote ridicate (71%), uşor sub atitudinea faţă de principalele ţări europene (Germania, Marea Britanie, Franţa, Italia, Spania).

Autorii studiului remarcă faptul că la coada clasamentului se situează ţări vecine: Bulgaria (37%), Ucraina (32%) şi Ungaria (31%). Potrivit celor care au realizat cercetarea, faptul că sentimentele negative ale respondenţilor se îndreaptă cu predilecţie către statele vecine este explicabil prin aceea că românii tind în continuare să valorizeze ţările occidentale în detrimentul statelor din zona de sud-est a Europei. În plus, percepţia unor rivalităţi istorice sau de dată mai recentă contribuie la această opinie negativă, mai spun sursele citate.

Şi China este văzută pozitiv de aproape 60% dintre români, mult mai bine decât Polonia, Bulgaria, Ungaria sau Rusia

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Adevărul în perioada 21-28 februarie. Volumul eşantionului a fost de 1.066 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ą 3%, la un grad de încredere de 95%, eşantionul fiind de tip multi-stratificat, probabilistic.

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din International

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare