Sondaj: Cei mai mulți atei din lume se află în China, Japonia și Cehia

Publicat de actualitati-arad in 01 Jun, 2013 | Parerea ta

crucifixChina se află pe primul loc în lume în ceea ce privește numărul locuitorilor care se declară atei, conform unui raport intitulat „Indexul Global al Religiei și Ateismului“, dat publicității de Alianța Familiilor din România.

În China, 47% din populație se declara atee, această țară fiind urmată de Japonia (31% atei), Republica Cehă (30% atei), Franța (29% atei) și Corea de Sud (15% atei).

Pe următoarele cinci locuri se află Germania (15%), Olanda (14%), Austria (10%), Islanda (10%), Australia (10%), și Irlanda (10%).

La polul opus, țările cele mai religioase din lume sunt: Gana (unde 96% din populatia țării se declară religioasă), Nigeria (93%), Armenia (92%), Fiji (92%), Macedonia (90%). Romania se află pe locul al șaselea al acestui top, cu 89% din populație declarată religioasă, urmată de Iraq (88%), Kenia (88%), Peru (85%) și Brazilia (85%). După cum era de așteptat, țările cele mai religioase au și procentul cel mai mic de atei. În Gana și Iraq, de exemplu 0% din populația țării se declară atee, 1% în Nigeria, Fiji, Macedonia, România și Brazilia, 2% în Armenia și Kenia și 3% în Peru.

Conform aceluiași raport, la nivel global, 59% din locuitorii planetei se declară religioși, 23% nereligioși, și 13% atei convinși. Cei care se declară nereligioși, însă, nu sunt persoane care nu cred în existența lui Dumnezeu, ci persoane care nu se autodefinesc ca fiind religioase. În privința nivelului de trai, oamenii săraci sunt cu 17% mai religioși decât persoanele venituri ridicate.

Sondajul denotă și niște surprize, adică 5% din populația Arabiei Saudite se declară atee, nivelul cei mai elevat din lumea musulmană. În Afghanistan, rezultatele sondajului indică că nu există atei. Procentul de atei în Vietnam e de asemenea de 0%.

O altă surpriză e Republica Cehă, unde doar 20% din populația țării se declară religioasă. Nivelul religiozității a scăzut drastic și în SUA, de la 73% în 2005, la 60% în 2012, iar nivelul ateismului a crescut de la 1% în 2005, la 5% în 2012.

Japonia e probabil printre cele mai nereligioase țări din lume, 16% din japonezi declarându-se religioși, 31% nereligioși și 31% atei.

Pe categorii de afiliere religioasă, rezultatele sondajului arată că 81% dintre catolici, 78% dintre ortodocși, 83% dintre protestanți, și 80% din alte denominații creștine se declară persoane religioase. Nivelul religiozității la hinduși e de 82%, iar la musulmani scade la 74%.

Nivelul religiozității e cel mai scăzut la evrei (38%), dar la fel e și nivelul ateismului, doar 2% dintre evrei declarându-se atei. Nivelul cel mai ridicat de religiozitate, însă, se găsește la budiști, 97%, iar între budiști procentajul de atei este de 0%.

Sondajul a fost făcut de un grup de agenții de sondaje de opinie din diferite țări ale lumii, Win-Gallup International. A cuprins 57 de țări, printre care și România și Republica Moldova.

În total au fost intervievate 51.927 de persoane. În România au fost chestionate 1.050 de persoane în interviuri directe, iar în Moldova 1.086. Interviurile au fost luate în toate cele 57 de țări pe parcursul mai multor săptămâni între noiembrie 2011 și ianuarie 2012.

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20
armonianaturii.ro/

Mai multe din International

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare