Solstiţiul de iarnă 2014. Începe iarna astronomică

Publicat de actualitati-arad in 21 Dec, 2014 | Parerea ta

foto26-300x193Solstiţiul de iarnă va avea loc în anul acesta la data de 22 decembrie, la ora 1.03, ora României, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu“.

Solstiţiul de iarnă este şi cea mai scurtă zi din an. La această dată, durata zilei are valoarea minimă din an, de 8 ore şi 50 minute, iar durata nopţii are valoarea maximă, de 15 ore şi 10 minute (valori calculate pentru Bucureşti).

La aceeaşi dată, în emisfera sudică a Pământului, fenomenul are loc invers, adică are loc solstiţiul de vară, momentul marcând începutul verii astronomice pentru emisfera australă a Terrei.

Conform Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, ca în fiecare an, deşi iarna meteorologică soseşte încă de la 1 decembrie, începutul iernii astronomice este marcat de un moment precis, cel al solstiţiul de iarnă.

Solstiţiile au loc ca urmare înclinării axei planetei faţă de planul orbitei terestre cu circa 66 de grade. Din acest motiv, în mişcarea sa aparentă, Soarele parcurge în decurs de un an cercul sferei cereşti numit “ecliptică”, a cărui înclinare faţă de ecuatorul ceresc este de 23 de grade.

La momentul solstiţiului de iarnă, Soarele se află în emisfera australă a sferei cereşti, la distanţa unghiulară maximă de 23 de grade sud faţă de ecuator, astrul efectuând mişcarea diurnă în lungul cercului paralel cu ecuatorul ceresc, numit “tropicul Capricornului”.

Aceasta explică, pentru latitudinile medii ale Terrei, inegalitatea zilelor şi a nopţilor, precum şi succesiunea anotimpurilor.

În momentul solstiţiului de vară, care are loc în jurul datei de 21 iunie, Soarele efectuează mişcarea diurnă în lungul cercului paralel cu ecuatorul ceresc, numit “tropicul Racului”.

Cuvântul “solstiţiu” provine din latinescul “solstitium” (“sol” – soare, “sistere” – nemişcat).

Solstiţiul de iarnă a fost, de-a lungul istoriei, prilej de numeroase sărbători, festivaluri păgâne şi serbări religioase.

La romani, el era asociat Saturnaliei, o sărbătoare în onoarea zeului roman Saturn, timp al distracţiior, băuturii în exces şi orgiilor, care se termina cu sacrificii umane.

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare