Solstiţiu de vară: 21 iunie, cea mai lungă zi din 2014

Publicat de actualitati-arad in 20 Jun, 2014 | Parerea ta

solData de 21 iunie este momentul solstiţiului de vară, care marchează începutul verii astronomice. La această dată este cea mai lungă zi şi cea mai scurtă noapte a anului.

Solstiţiul reprezintă cele două momente ale anului, când Soarele se află la cea mai mare sau cea mai mică înălţime faţă de Ecuator. Pământul execută atât o mişcare anuală de revoluţie în jurul Soarelui, cât şi o mişcare diurnă de rotaţie în jurul axei polilor tereştri.

Denumirea de solstițiu (“Soarele stă”) este dată de faptul că la data respectivă are loc schimbarea gradientului mișcării Soarelui în raport cu declinațiile acestuia.

Soarele aflându-se la culminație (pentru latitudinea medie a României) la 67° 52′ deasupra orizontului, durata zilei va avea cea mai mare valoare din an, respectiv 15h 32m, durata nopții fiind de numai 8h 28m.

Din acelasi motiv și crepusculul are durata maximă din an, iar la latitudinile ridicate, crepusculul se prelungește toată noaptea, locuitorii regiunilor respective fiind martorii frumoaselor “nopți albe”.

După momentul solstițiului de vară, durata zilei va începe să scadă, iar a nopții să crească, timp de 6 luni, până la 21 decembrie, momentul solstițiului de iarnă.

În emisfera sudică a Pământului, fenomenul se derulează în sens invers.

Psihologii atrag atenția că schimbările astronomice îi influențează pe oameni la solstițiul de vară, aceștia fiind predispuși la atacuri de panică sau chiar dificultăți de atenție. De asemenea, nervii lor pot să cedeze mai ușor.

Următoarele momente importante din punct de vedere astronomic sunt echinocțiul de toamnă, care va avea loc în 22 septembrie, și solstițiul de iarna, care va fi în data de 21 decembrie și va marca începutul iernii astronomice în emisfera nordică.

Tradiţii la români

La români, solstiţiul de vară este apropiat şi legat de sărbătoarea Sânzienelor, marcată pe data de 24 iunie.

Sânzienele sunt făpturi magice, aeriene şi silvice, care au darul de a aduce vindecare oamenilor, parfum şi însuşiri de leac florilor, belşug în câmpii şi fertilitate animalelor.

Coroniţele de Sânziene lăsate noaptea afară puteau asigura fetele că vor face nuntă în vară, dacă erau găsite dimineaţa acoperite de rouă.

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare