Șilindia – O comună fără obiective turistice, dar cu centru de informare turistică

Publicat de actualitati-arad in 13 Feb, 2013 | 1 Commentariu

silindiaO comună din judeţul Arad cu drumuri din pământ, fără reţea de apă şi unde cei 800 de locuitori trăiesc din cultivarea pământului va avea un centru de informare turistică construit cu o finanţare europeană de 85.000 de euro, deşi în zonă nu există obiective turistice sau locuri de cazare.

Comuna Şilindia se află la 55 de kilometri de municipiul Arad, la poalele unui deal, iar zona este lipsită de investiţii, astfel că majoritatea celor 800 de localnici trăiesc din cultivarea pământului sau din exploatarea unor păduri.

În cele cinci sate aparţinătoare – Şilindia, Iercoşeni, Camna, Luguzău şi Satu Mic – trăiesc în general persoane vârstnice, care spun că “tineretul a fugit de sărăcie”. La tot pasul, chiar şi în centrul localităţii, în apropierea Primăriei, sunt case părăsite şi în stare avansată de degradare.

Primarul PDL Rovin Mariş, aflat la al doilea mandat, este iniţiatorul proiectului de înfiinţare a unui “Centru local de informare şi promovare turistică”, însă nu poate explica exact ce activităţi se vor desfăşura în noua clădire. Construcţia acesteia a fost deja licitată pentru suma de 85.000 de euro, iar primarul susţine că finanţarea este acoperită sută la sută de Uniunea Europeană.

În urmă cu trei săptămâni, a fost anunţată firma care va construi centrul turistic, fiind vorba despre SC Inteco Holding SRL din oraşul arădean Sebiş, care a oferit preţul cel mai mic dintre cele patru firme participante la licitaţie. Finanţarea a fost obţinută prin intermediul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, Măsura 313 – “Încurajarea activităţilor turistice”.

Primarul spune că imobilul va fi ridicat până în toamnă, când proiectul finanţat cu bani europeni trebuie să devină funcţional.

“Până atunci, ne-om gândi la nişte trasee turistice şi sperăm să le ducem la îndeplinire”, afirmă primarul.

Acum, el nu ştie ce ar putea să le recomande turiştilor care le-ar putea vizita comuna, în afară de ieşiri în mjlocul naturii: “Avem aici păduri, zone viticole, pomicole, peisajele sunt frumoase”.

Primarul crede însă că ar putea fi găsite trasee care “vizează istoria zonei” şi îşi aminteşte că în ’67 în comună a fost găsită o comoară “de pe timpul dacilor”: “Avem într-un loc o comoară descoperită de prin secolul al treilea. În 1967 s-a descoperit, când au desfundat cu un plug mai adânc în pământ şi au găsit o oală plină cu bănuţi din argint de pe timpul dacilor. Sunt în mai multe muzee din ţară. Putem crea un fel de legendă a comorii dacice care să atragă pasionaţi”.

Rovin Mariş susţine că “Moara cu noroc” din nuvela lui Ioan Slavici era în zona comunei Şilindia, iar povestea ar putea fi valorificată turistic.

“Moara cu noroc a fost tot pe zona Şilindiei, nu în alte locuri, cum îşi arogă unii. Dacă citiţi din Slavici, soacra lui Ghiţă mergea la biserică la Fundureni, care se numeşte acum Iercoşeni, adică satul nostru”, se laudă edilul.

În comună nu există însă pensiuni sau alte locuri de cazare, primarul menţionând că a existat o pensiune care “urmează să fie redeschisă” în satul Camna.

La Şilindia drumurile sunt din pământ, cu excepţia drumului judeţean care trece prin mijlocul comunei şi a unei străzi din apropierea primăriei. Reţea de apă şi canalizare nu există – oamenii îşi iau apa din fântâni, iar dacă nu au puţuri în curte se aprovizionează de la fântânile din centrul comunei.

Cititi mai mult pe mediafax.ro

Share Button

comentarii

1 comment

  1. Florin says:

    Foarte bun articolul, si intotdeauna mau intersat detalii despre evenimente turistice noi.Nu sunt foarte muti cei ce vorbesc in articolele lor despre posibile destinatii. Mai asteptam articole de acest gen.

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Social

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare