UPDATE 2: Șeful Cancelariei Prefectului, audiat la DIICOT

Publicat de actualitati-arad in 18 Jun, 2014 | Parerea ta

prefectura aradValer Zgârdea, șeful Cancelariei Prefectului din Arad, a fost dus la audieri la sediul DIICOT Timișoara, după ce în cursul dimineții de miercuri au fost făcute mai multe percheziţii la locuinţele membrilor unei grupări specializate în fraude bancare pe teritoriul SUA.

Conform anchetatorilor, se pare ca unul din membrii filierei a folosit conexiunea de internet a lui Valer Zgârdea pentru diferite operatiuni.

„Între persoanele sosite la sediul DIICOT Timișoara și care se află acum în audieri se numărăși șeful de cabinet al prefectului din Arad. E om serios, se pare că de la adresa lui de IP s-a făcut conectarea. Urmează să stabilim cine a făcut această conectare, poate fi oricine, o rudă, un prieten. Facem verificări”, a declarat procurorul-șef al DIICOT Timișoara, Mircea Andreș.

În cursul dimineții de miercuri, au fost efectuate 21 de percheziţii în judeţele Mehedinţi, Timiş, Arad şi Hunedoara, la locuinţele membrilor unei grupări specializate în fraude bancare pe teritoriul SUA, prin clonarea de carduri bancare.

Potrivit unor surse din cadrul anchetatorilor, liderii grupării sunt din Drobeta Turnu Severin, iar aceştia ar fi condus operaţiunile de imprimare a datelor de pe aproximativ şase mii de carduri bancare din Statele Unite ale Americii, cu ajutorul unui soft special. Membrii grupării identificau cu ajutorul softului respectiv POS-urile vulnerabile de la diferite restaurante şi benzinării din SUA, au precizat sursele citate.

Ulterior, cu ajutorul unui program informatic, membrii grupării furau datele cardurilor care erau folosite în POS-urile respective, iar informaţiile care ajungeau pe mail erau vândute altor membri care clonau carduri şi scoteau banii.

Sursele citate au mai declarat că cei care mergeau la bancomate să scoată banii de pe cardurile falsificate primeau un comision de 40% din suma extrasă, care de cele mai multe ori nu depăşea o mie de euro.

UPDATE 2

Nouă din cele 21 de persoane audiate la sediul DIICOT Timişoara în urma percheziţiilor făcute în patru judeţe pentru destructurarea unei reţele specializate în fraude bancare în SUA au fost reţinute, miercuri seară, de procurori, iar alţi patru suspecţi sunt cercetaţi sub control judiciar.

Mircea Andreş, procurorul şef al DIICOT Timişoara, a afirmat că Valer Zgârdea, şeful Cancelariei prefectului din Arad, audiat în acelaşi caz, „nu se află printre cei reţinuţi ori printre cei cercetaţi sub control judiciar“.

„Urmează ca noi să stabilim cine a avut acces la IP-ul dânsului şi a accesat POS-uri din SUA“, a mai spus Andreş.

UPDATE

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, din casa lui Zgârdea a fost ridicat pentru cercetări un calculator, după ce s-ar fi constatat că de la o adresă IP folosită de acesta ar fi fost accesate POS-uri din SUA, fiind extrase astfel informaţii despre carduri bancare.

Valer Zgârdea a fost dus de anchetatori la sediul DIICOT Timişoara pentru audieri.

Avocatul său, Silvestru Hosszu, a declarat pentru Mediafax că Zgârdea nu ştie să folosească un computer şi are certitudinea că IP-ul său a fost folosit în mod ilegal.

„Domnul Zgârdea a avut neşansa să aibă acasă internet. El nu ştie să folosească un calculator, nu a folosit în viaţa sa. Ne străduim să elucidăm cine şi în ce împrejurări a folosit ilegal IP-ul său“, spunea Hosszu.

Valer Zgârdea, în vârstă de 65 de ani, este şef de Cancelarie la Prefectura Arad din iunie 2012, de când a fost numit ca prefect al Aradului Cosmin Pribac.

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare