Ziarul electronic al arădenilor

Se fac demersuri pentru reabilitarea Cetății Ineului

Cetatea_ineuluiO echipă formată din cercetători, muzeografi și istorici fac, în această perioadă, studii ale Cetății Ineului, urmând să fie elaborată documentația necesară pentru aprobarea proeictului de reabilitare a acestui obiectiv istoric.

„O echipă de cercetători de la Cluj, muzeografi, istorici, execută studii și fac cercetări la Cetatea Ineului. În urma acestor studii se elaborează o documentație în urma căreia se emit avize. Aceste avize sunt necesare din partea tuturor instituțiilor abilitate, pentru aprobarea proiectului de restaurare a Cetății Ineului. Așteptăm cu toții faza de execuție a celui mai important proiect al orașului Ineu. Până atunci se lucrează la documentație“, a anunțat Călin Abrudan, primarul orașului Ineu.

Consiliul Județean Arad a anunțat, luna trecută, că intenționează să preia în administrare cetățile Șiria, Șoimoș și Ineu, iar ulterior să aplice pentru proiecte europene, pentru reabilitarea acestora.

În cadrul unei ședințe care s-a desfășurat la sediul CJ Arad s-a discutat despre cele trei cetăți.

Călin Abdrudan, primarul din Ineu, a spus atunci că administrația locală a început pregătirea pe cont propriu demararea investiției la cetatea din acest oraș.

„Pentru noi, această cetate este extrem de importantă. Indiferent cum, o vom reabilita! Comparativ cu celelalte două despre care se discută, Cetatea Ineului este într-o stare relativ bună. Chiar și în actuala sa stare, în ultimele cinci zile am avut acolo 200 de vizitatori, dintre care două treimi sunt cetățeni străini. Suntem deschiși spre parteneriatul cu Consiliul Județean, dar putem reabilita cetatea și pe cont propriu, și chiar așa vom și proceda, dacă vom constata că ritmul nu este cel pe care ni-l dorim”, a declarat primarul orașului Ineu.

Cetatea Ineului a fost atestată documentar în jurul anului 1295. Mai târziu, această fortificație a făcut parte din lanțul de cetăți de apărare ale lui Iancu de Hunedoara. A fost ocupată de turci de mai multe ori și a devenit sediul unui sangeac. Mihai Viteazul a cucerit această cetate în jurul anului 1599.

Cetatea actuală a fost ridicată între anii 1645-1652 pe vremea principilor Rakoczi și Rakoczi al II-lea, după planurile arhitectului austriac Gabriel Haller. Fortul a fost ocupat din nou de turci în anul 1658, fapt menționat de către Miron Costin în cronica sa.

Turcii au stăpânit cetatea până în secolul al XVII-lea, moment în care armatele habsburgice au cucerit-o. A devenit centru de regiment grăniceresc, iar din 1745 a fost părăsită. A ajuns în paragină, iar pe la 1870 a fost refăcută cetatea interioară.

CITITI SI: CJ Arad vrea să reabiliteze cetățile Șiria, Șoimoș și Ineu

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *