Ziarul electronic al arădenilor

Scrisorile sinucigașilor de la Mayerling, descoperite într-un seif

Mayerling 026Scrisorile de adio ale iubitei prințului Rudolf, Mary Vetsera au fost descoperite în arhiva unei bănci din Viena. Ele fac dovada dublei sinucideri.

„Iubită mamă – te rog să mă ierți pentru ceea ce am făcut. Nu am putut să mă împotrivesc iubirii“, cu aceste cuvinte începe scrisoarea de adio, care s-a crezut pierdută și pe care Mary Vetsera a scris-o cu puțin timp înainte de a muri.

Aceasta și alte documente ale tragediei de la Mayerling au fost găsite acum, la 126 de ani, de la dubla sinucidere a prințului moștenitor Rudolf și a iubitei acestuia.

Scrisorile tinerei baronese de 17 ani, ultimele rânduri scrise de aceasta, care erau considerate până acum pierdute, au fost descoperite în seiful băncii Scholler de pe Renngasse din Viena, cu ocazia unei revizii a arhivei.

Un purtător de cuvânt al băncii a declarat că, în anul 1926, o persoană necunoscută a depus aici documente, scrisori și fotografii ale familiei Vetsera, legate cu o bentiță din piele. Printre acestea se află și cele trei scrisori de despărțire pe care Mary le-a scris în ianuarie 1889, mamei, surorii și fratelui ei.

Scrisorile sunt foarte importante din punct de vedere istoric având în vedere că dedesubturile misterioase ale morții prințului moștenitor Rudolf și ale iubitei lui Mary Vetsera nu au putut să fie clarificate pe deplin.

Acum însă, după descoperirea acestor scrisori, se poate spune fără îndoială că prințul de 30 de ani a împușcat-o pe Mary și apoi s-a împuscat pe el însuși – asta cu consimțământul deplin al iubitei lui. În acord cu el, scrie ea mamei, dorește să fie înmormântată lângă el în cimitirul din Alland.

Tot ea mai scrie surorii ei Hanna „eu sunt mai fericită moartă decât în viață“ și că a făcut-o din propria dorință.

Faptul că Mary și-a dorit să moară împreună cu prințul a fost cunoscut încă din 1889, când mama ei a citat acesta, din scrisoarea de adio după moartea fiicei, dar până acum nu au existat dovezi, considerându-se ca familia Vetsera a distrus originalele.
Una dintre arhivarele băncii a făcut descoperirea după ce a observat că mănunchiul de documente nu a mai fost atins de zeci de ani și nici nu a putut găsi nici un fel de urmași. Ea a aruncat o privire asupra actelor și a recunoscut că are în față manuscrise istorice unicat.

Pe lângă scrisorile de adio s-au mai găsit și alte obiecte și documente importante cum ar fi o șuviță din părul Mary-ei Versera, certificatul de botez și cel de deces care se credeau de asemenea pierdute, precum și o scrisoare a profesoarei ei de pian, care arată cum s-au cunoscut Rudolf și Mary în 1888, cum s-au apropiat și chiar și ziua în care au devenit intimi: „Am devenit femeie. Acum aparținem împreună trup și suflet“.

În scrisoarea pe care această profesoară a trimis-o surorii se amintea și de faptul că Mary și-a dorit să moară deoarece cu puțin timp înainte își făcuse testamentul.

Documentul prețios descoperit a fost împrumutat Bibliotecii naționale pentru o perioadă nedeterminată, pentru a fi folosit la diverse cercetări. Într-o expoziție programată în anul 2016 cu ocazia a 100 de ani de la moartea împăratului Franz Joseph, vor fi arătate pentru prima oară și obiectele descoperite.

Dorința Maryei exprimată în scrisoarea adresată mamei, aceea de a a fi îngropată lângă Rudolf nu i s-a îndeplinit. Prințul mostenitor a fost îngropat în cavoul familiei imperiale în Viena în Kapuzinergruft, iar Mary în cimitirul de lângă schitul Heligenkreutz.
Prințul moștenitor Rudolf s-a născut în Castelul Laxemburg, în 21 august 1858, ca fiu al împăratului Franz Joseph și al împărătesei Elisabeta. A fost căsătorit cu Stefanie von Belgien. Rudolf a dus o politică liberală în contradicție cu cea tatălui său și a publicat, sub pseudonim, comentarii politice.

A amenințat de mai multe ori că se va sinucide. A murit împreună cu Mary Vetsera, în 30 ianuarie 1889, la Mayerling.

Mary Vetsera s-a născut în 19 martie 1871 în Viena ca al treilea din patru copii al diplomatului Albin von Vetsera și a soției Helene, născută Baltazzi care, atunci când Mary avea 6 ani a avut la rândul ei o legătură cu prințul moștenitor Rudolf.

Mary a absolvit Institutul de învățământ al fetelor de familie nobilă și în vara anului 1888 a făcut cunoștință cu prințul moștenitor pe care îl simpatiza de mult. A murit împreună cu acesta la Mayerling.

Traducere de Rodica Roșca, după Ziarul Kurier, editat la Viena

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.