Sărbătoarea Vinului în Podgorie – PROGRAM

Publicat de actualitati-arad in 28 Aug, 2013 | Parerea ta

vinulSărbătoarea Vinului în Podgoria Miniș-Măderat se va desfășura, anul acesta, în perioada 1-22 septembrie, în localităţile Ghioroc, Covăsânț, Șiria, Pâncota și Păuliş, iar organizatorii au pregătit, pe lângă produse specifice, şi programe artistice, printre invitaţi fiind Irina Loghin, Claudia Ionaş, Diana Selagea şi Adrian Stanca.

Prin acest eveniment, ajuns la cea de a V-a ediție, organizatorii își propun să atragă și turişti în zonă.

Program:

Ghioroc, 1 septembrie, ora 17. 00 – Stadion

Orchestra „General Music” – condusă de Florin Ionaş „Generalul“, alături de soliştii Claudia Ionaş, Diana Selagea şi Ionuţ Langa .

Covăsânţ , 8 septembrie, ora 17.00 – Tabăra Ortodoxă

Orchestra „Rapsozii Zărandului”, condusă de Petrică Paşca, alături de soliştii Cornelia Căprariu Roman, Malvina Nagy, Ionuţ Langa şi Adrian Stanca.

Şiria, 15 septembrie, ora 16.00 – Parcul Central

Orchestra „Rapsodia”, condusă de Vasile Rus, solişti Dana Han, Radu Vand

Umoristul Radu Moş

Invitata specială: Irina Loghin.

Pâncota, 20 septembrie, ora 17. 00 – Parcul Central

Orchestra „Rapsozii Zărandului”, condusă de Petrică Paşca, alături de soliştii Cornelia Căprariu Roman, Malvina Nagy, Ionuţ Langa şi Adrian Stanca

Prezintă Radu Moş.

Păuliş, 22  septembrie, ora 15.00 –  Parcul Central

Orchestra „Rapsozii Zărandului”, condusă de Petrică Paşca, alături de soliştii Cornelia Căprariu Roman, Malvina Nagy, Ionuţ Langa şi Ciprian Roman.

Pentru turiști

Sărbătoarea Vinului în Podgoria Miniş-Măderat se doreşte a fi și o atracţie turistică, atât pentru arădeni, cât şi pentru cei din ţară şi străinătate.

Astfel, în comuna Ghioroc, turiştii pot vizita Cramele Miniş, care oferă degustări de vinuri, la cerere, Biserica Romano–Catolică (1779 – 1781), biserica ortodoxă care poartă hramul ,,Sfântul Mucenic Dimitrie”, datează din 1793 şi se află pe lista monumentelor de arhitectură, Muzeul Viei şi Vinului de la Miniş, care se poate vizita la cerere.

Tot la Miniş mai poate fi vizitat Muzeul Apiculturii, iar la Ghioroc se poate vizita Muzeul Tramvaiului sau se pot face călătorii cu trenul de epocă, pe ruta Arad–Ghioroc, la cerere.

În localitatea Covăsînţ, printre obiectivele turistice se află Cetatea ,,Tornea” şi urmele cetăţii de pământ ,,Hindec”, ruinele şi turnul unei impresionante biserici ridicată în stil gotic, datată din secolul al XIV-lea.

La Şiria, turiştii pot vizita Mănăstirea cu Schitul de la Feredeu, construită la mijlocul secolului XX, ruinele Cetăţii Şiriei, fostă cetate regală, atestată documentar din 1318, Muzeul ,,Ioan Slavici” şi Muzeul ,,Emil Monţia”.

De asemenea, mai poate fi vizitat Castelul din Galşa, construit în secolul al XVIII-lea, în stil baroc cu elemente neoclasice, dar şi cramele de vinuri şi viile şirienilor ce urcă pe versanţii vestici ai Zărandului.

La Pâncota, dintre obiectivele turistice care pot fi vizitate se numără Centrul viti–vinicol, în care se produce vinul local – Mustoasa de Măderat, ansamblul urban desfăşurat de-a lungul străzii Tudor Vladimirescu, Palatul Schulchowschi, în prezent, sediul Primăriei din Pâncota, unul dintre cele mai reprezentative monumente de arhitectură din judeţul Arad, construit în stil rococo, în secolul al-XIX-lea.

Tot la Pâncota pot fi admiraţi arborii Seqvoia Gigantea, situaţi în podgoria de la Măderat, Turnul Pompierilor şi Crama Veche.

Pintre obiectivele turistice ale comunei Păuliş se află crama care organizează degustări de vinuri, la cerere, conacul de la Baraţca, construit în primele decenii ale secolului al- XX-lea, înconjurat de un parc dendrologic care cuprinde exemplare rare de tisă, magnolii şi pin de Himalaya, monumentul Eroilor de la Păuliş ridicat în cinstea ostaşilor români,  din ,,Detaşamentul Păuliş” căzuţi în luptele din anul 1944 pentru apărarea culoarului Mureşului şi renumitele valuri de apărare de la Sâmbăteni considerate ca aparţinând epocii daco – romane.

Despre Podgoria Aradului

Conform documentelor istorice, în Podgoria Aradului a luat fiinţă prima şcoală de viticultură la Miniş (comuna Ghioroc) în 1881 şi prima pepinieră viticolă la Baraţca – Păuliş în 1885.

În zona Minişului a fost produs pentru prima dată vin de tip Aszu, din soiul Cadarcă, în 1744.

La Miniş funcţionează cea mai veche vinotecă cu cel mai vechi vin – produs în 1926. Tot la Miniş funcţionează Muzeul Viei şi Vinului, începând din 1987.

La Miniş a luat fiinţă Staţiunea de Cercetări Horti–Viticolă, care funcţionează în prezent ca Staţiune de Cercetare–Dezvoltare Viti–Vinicolă, începând cu anul 1957.

În cadrul centrului viticol Măderat s-a produs pentru prima dată soiul de vin „Mustoasa de Măderat”, obţinut din selecţie naturală, care are o tărie alcoolică medie.

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare