Ziarul electronic al arădenilor

Săptămâna Europeană a Mobilităţii, la Arad

comunicat-presa-11-300x218Direcţia de Sănătate Publică a Județului Arad, în parteneriat cu DDAC Arad și Centrul Județean de Voluntariat Arad celebrează în perioada 16- 22 septembrie 2016 campania cu titlul: Săptămâna Europeană a Mobilităţii, având sloganul „Mobilitate inteligenta. Economie puternică”.

Scopul campaniei:

Promovarea formelor alternative de transport ecologic și de a sublinia faptul că

mobilitatea sporeşte în mod clar calitatea vieţii în oraşe, ajutând la reducerea poluării aerului, a poluării fonice, a accidentelor şi la reducerea numărului persoanelor obeze.

Renunţând pentru o săptămână sau numai pentru o zi la maşina personală, se aduc beneficii imense atât mediului, cât şi sănătăţii personale.

Pentru a deveni o economie care consumă puţină energie şi poluează puţin, UE a adoptat o serie de obiective ambiţioase referitoare la climă şi energie pentru a fi atinse până în anul 2020. Acestea includ: reducerea cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de seră,

creşterea cu 20% a eficienţei energetice, o cotă de 20% din consumul total de energie să fie energii regenerabile și conştientizarea publicului cu privire la necesitatea de a acţiona împotriva poluării cauzate de creşterea traficului în mediul urban.

Conform Agenţiei pentru Protecţia Mediului Arad în 2015 în municipiul Arad a fost efectuată monitorizarea aerului şi zgomotului în condiţii de trafic normal şi în condiţii de trafic redus (trafic auto oprit). Rezultatele analizate au arătat o scadere a procentelor următorilor poluanţi: mai puţin cu 33,3 %NO2; mai puţin cu 25,0% SO2; mai puţin cu 28,6% NH3, iar zgomotul mai puţin cu 20,5%.

Acțiunile campaniei sunt orientate spre informarea populaţiei care este încurajată să înţeleagă de ce rolul mişcării şi al sportului sunt atât de importante pentru bunăstarea fizică şi mentală a cetăţenilor. Se vor desfășura acțiuni de conştientizare a populaţiei, prin distribuire de materiale informative, iar în data de 22.09.2016, cu ocazia Zilei europene fără mașini, cetăţenii sunt încurajaţi să aleagă varianta autobuzului, a tramvaiului, a bicicletei sau mersul pe jos, producând astfel mai puţină poluare decât dacă ar fi la volanul propriei maşini.

Campania este finanțată de către Ministerul Sănătății. Suportul metodologic al campaniei este asigurat de către Institutul Naţional de Sănătate Publică.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *