Șanse minime de angajare pentru tinerii fără bacalaureat

Publicat de actualitati-arad in 14 Jun, 2013 | Parerea ta

BURSA LOCURILOR DE MUNCA - ABSOLVENTI - BUCURESTIReprezentanţii Ministerului Muncii susţin că șansele de angajare a tinerilor fără bacalaureat sau o pregătire profesională sunt din ce în ce mai mici. 

”Trecem printr-o perioadă dificilă de ocupare a forței de muncă, în special în rândul tinerilor. Avem  o piață a muncii care nu numai că nu scoate noi locuri de muncă, dar care abia reușește să păstreze locurile de muncă prezente. Asta e realitatea, nu numai a noastră, ci a intregii Europe”, a declarat pentru secretarul de stat în Ministerul Muncii, Denisa Pătrașcu.

Problema tinerilor fără un loc de muncă este cu atât mai mare cu cât procentul de promovabilitate a examenului de bacalaureat din sesiunea iulie 2012 a fost de doar 43,01%.

Anul acesta, circa 50.000 de elevi nici nu s-au înscris la examenul de bacalaureat.

Pe de altă parte, nici opțiunile nu sunt numeroase pentru tinerii absolvenți, în contextul în care pentru anumite cursuri de calificare este nevoie de diplomă.

Șanse mai mari de angajare au cei care, la finalul studiilor, au obținut un atestat profesional.

”Sunt meserii în care e nevoie de diplomă, dar altele în care diploma nu este absolut necesară. Se pot califica și la locul de muncă.  Totul depinde se target-ul lor profesional. Există totuși o paletă foarte largă de meserii în care se face calificare de scurtă durată, precum zidar, faianțar, hair- stylist”, a mai spus secretarul de stat.

Numărul mic de oferte de muncă a ridicat însă și aceste meserii în rândul celor greu de obținut. De exemplu, cei care doresc să devină stiliști trebuie să facă un curs de calificare, care, la o academie din București costă între 700 și 4.000 de lei.

La fel de căutate sunt și cursurile de croitorie, cosmetică, manichiură sau masaj pentru care tinerii plătesc, în medie 1.000 de lei pentru a obține o diploma de calificare.

O altă soluție este ca absolvenţii să solicite acordarea indemnizaţiei de şomaj. Astfel, au dreptul la indemnizație de șomaj cei care, într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire, nu au reuşit să se încadreze în muncă şi nu urmează o formă de învăţământ la data solicitării dreptului, precum și cei care nu realizează venituri sau realizează din activităţi autorizate potrivit legii venituri  mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, respectiv 500 de lei.

La fel de utile sunt și programele de recalificare profesională destinate șomerilor. Acces la aceste cursuri au tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 și 25 de ani.

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Economic

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare