Ziarul electronic al arădenilor

„S.O.S. Salvați Filarmonica“. Artiștii au protestat pe treptele Palatului Cultural

protest filarmonica aradGALERIE FOTO Sindicaliștii de la Filarmonica de Stat din Arad au protestat, marți, pe treptele Palatului Cultural, solicitând demisia directorului instituției, Alin Văcean, completarea schemei de personal, dar și încetarea presiunilor asupra artiștilor.

La protestul intitulat „S.O.S. Salvați Filarmonica“ au participat aproximativ 40 de membri ai Sindicatului Artiștilor Interpreți din Filarmonica Arad, la care s-au alăturat şi câteva persoane care participă la concertele Filarmonicii.

Angajaţii Filarmonicii au afişat bannere pe care scria „Jos Văcean”, „Stop ameninţărilor”, „Grevă generală”.

Artiștii de la Filarmonică îl acuză pe Alin Văcean că, după ancheta comisiilor Consiliului Local Municipal şi Primăriei a dispus măsuri care afectează activitatea orchestrei şi corului.

La protest a participat şi Mihai Dogaru, liderul Sindicatului Artiştilor Filarmonicii de Stat Arad care, în prezent, colaborează cu Filarmonica „Banatul” din Timişoara, după ce i s-a desfăcut contractul de muncă cu Filarmonica din Arad.

„Colegii mei au ţinut să sublinieze încă odată necesitatea unei clarificări a situaţiei de la Filarmonica de Stat Arad. De anul trecut, de la declanşarea acţiunilor de protest, în mod constant, numărul angajaţilor a scăzut, au fost oameni care şi-au prezentat demisia, au fost oameni cărora li s-a desfăcut contractul de muncă, s-a adus din exterior un alt concertmaestru, deşi acest post era blocat de opt ani, şi postul nu s-a scos niciodată la concurs. Acum a fost adusă o persoană care să supervizeze activitatea artistică, ceea ce este un lucru, cel puţin ciudat. Cred că este singura orchestră din lume în care se poate întâmpla aşa ceva. Aceste lucruri nu au în niciun caz darul de a linişti sau de a rezolva problemele instituţiei, nici cele artistice, şi, mai ales cele de personal, care este într-o continuă scădere. Orchestra a ajuns la 35 de membri şi formaţia corală la fel. Mulţi oameni au plecat la Timişoara şi Aradul este lăsat să se stingă şi să moară de moarte bună”, a spus Mihai Dogaru.

Dogaru a mai adăugat că este, în continuare, lider de sindicat, deşi la începutul anului i-a fost desfăcut contractul de muncă.

„Am acţionat în judecată instituţia pentru desfacerea contractului de muncă. Colaborez cu Filarmonica din Timişoara şi încerc să-i ajut pe colegii mei cum pot. Nu uit de interesul instituţiei noastre. Pentru noi e mult mai important să avem în Arad o instituţie de cultură, să păstrăm instituţia ca un simbol reprezentantiv al oraşului, nu doar ca şi clădire. Conducerea instituţiei a făcut recurs la sentinţa favorabilă nouă privind orele de studiu. Rămâne ca instanţa să se pronunţe”, a mai spus Mihai Dogaru.

Un alt angajat, Traian Roman, a afirmat că Filarmonica se confruntă, în acest moment, cu o lipsă acută de personal.

„Ar trebui să fie un număr cel puţin dublu de angajaţi, faţă de câţi sunt în prezent”, a spus Traian Roman.

La rândul său, Tiberiu Varjasi, vicepreşedintele Sindicatului Artiştilor Interpreţi din Filarmonica de Stat Arad, a precizat că s-au făcut presiuni asura sa.

„Din păcate, discuţiile cu conducerea nu au mai avansat în urma grevei generale de 3 săptămâni. Principala cerere este îndepărtarea managerului şi aducerea la normalitate a numărului de angajaţi. Am avut mai multe discuţii, însă, ultimele două nu s-au putut desfăşura decât în prezenţa unor reprezentanţi de la Primărie, pentru a se menţine discuţiile într-un cadru cât de cât civilizat. Am fost jigniţi, după care a urmat concedierea liderului de sindicat, presiuni asupra vicepreşedintelui de sindicat”, a spus Tiberiu Varjasi.

Acesta a criticat şi intenţia managerului de înlăturare a concertmaestrului, care ocupa acest post voluntar, în ultimii cinci ani.

„Ultima ispravă a managerului este încercarea înlăturării concertmaestrului. Postul de concert maestru este unul cheie atât din punct de vedere artistic cât şi din punct de vedere administrativ, acesta coordonează întreaga orchestră. Aveam un solist instrumentist care îndeplinea această funcţie, voluntar, de cinci ani, în condiţiile cele mai bune. Se încearcă aducerea unor colaboratori, după ce comisiile puse de Primărie şi-au încheiat activitatea, ceea ce ne face să credem că nu vor face parte din raport, deşi sunt grave”, a susținut vicepreşedintele sindicatului.

Protestul a durat aproximativ o oră, fiind supravegheat de jandarmi, nefiind înregistrate incindente.

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.