Românii merg la bibliotecă tot mai des, conform rezultatelor unui studiu

Publicat de actualitati-arad in 19 Mar, 2013 | Parerea ta

bibliotecaImportanța bibliotecilor publice în comunitățile pe care le deservesc a crescut, iar nevoile la care răspund acestea s-au diversificat considerabil față de acum patru ani, înainte ca programul Biblionet să intre în România, potrivit unui studiu prezentat marţi de Fundația Bill&Melinda Gates.

Totodată, cercetarea arată că sunt tot mai mulți români care frecventează bibliotecile, activitățile și serviciile oferite de bibliotecă sunt mai variate, iar accesul la informație a crescut considerabil prin dotarea cu calculatoare conectate la internet.

Potrivit studiului, în prezent, 2,6 milioane de români (16%) frecventează bibliotecile publice. Totodată, 64% dintre românii consideră că biblioteca publică are nevoie de finanțare suplimentară, ponderea fiind mai mare decât media europeană de 40%. În opinia celor care susţin creşterea finanţării, acest lucru ar remedia problemele cu care se confruntă bibliotecile din România legate de fondul insuficient de carte, spațiu, personal sau tehnologie modernă de acces la informației.

Rolul sporit al bibliotecii în comunitate este recunoscut de către 61% dintre români care consideră că biblioteca publică îndeplinește nevoile comunității, situând România pe locul cinci, după țări precum Finlanda (87%), Danemarca (69%), Spania (66%) și Belgia (62%). În plus, 90% dintre cei care au folosit calculatorul într-o bibliotecă publică au declarat că și-au rezolvat cel puțin o nevoie, comparativ cu media europeană de 83%.

Deși împrumutul cărților a rămas în continuare în topul serviciilor oferite de biblioteci, tot mai mulți utilizatori frecventează bibliotecile pentru a accesa informații în soluționarea unor probleme legate de sănătate, educație, locuri de muncă, dezvoltarea afacerilor, comunicare cu rude/prieteni, subvenții agricole. 48% dintre cei care frecventează bibliotecile au participat la activități educative printre care meditații, asistență la teme, cursuri speciale de formare, întâlniri comunitare.

Conform rezultatelor înregistrate, peste 200.000 persoane dintre utilizatorii bibliotecilor au căutat online un loc de muncă. 28.500 dintre aceștia au aplicat pentru un loc de muncă cu asistența bibliotecarilor și 9.000 de adulți au fost angajați, adică aproape o treime dintre aplicanți cu procent de reușită.

Potrivit aceleiaşi surse, accesul la internet prin bibliotecile publice a crescut de la 42% în anul 2011 la 70% în anul 2012, datorită dotărilor prevăzute de programul Biblionet. Acest procent se situează în medie în Europa la 82%, la scară națională. Totodată, studiul arată că aproximativ 450.000 de români au folosit internetul pentru prima dată într-o bibliotecă publică, 7% din utilizatori au folosit servicii de e-guvernare dintr-o bibliotecă publică, iar 43% folosesc computerul pentru implicare la nivelul socității civile.

De asemenea, 63 milioane de euro au fost atrase în comunități din România prin completarea în biblioteci a cererilor de subvenții agricole. Studiul arată şi că 7,8 milioane de români și-ar dori să poată accesa internetul, gratuit, de la biblioteca publică.

Studiul a fost realizat de TNS pentru Fundației Bill&Melinda Gates, în perioada octombrie–noiembrie 2012, și a vizat modul în care sunt utilizate bibliotecile publice și ce impact au în viața de zi cu zi. Acesta a cuprins 17.800 de respondenți din 17 țări din UE: Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Germania, Denemarca, Grecia, Spania, Finlanda, Franța, Italia, Lituania, Letonia, Olanda, Polonia, Portugalia, România și Anglia.

Biblionet este o inițiativă a Fundației Bill&Melinda Gates în valoare totală de 26,9 milioane de dolari pe o durată de cinci ani și își propune facilitarea accesului la informație prin introducerea tehnologiei moderne în bibliotecile publice.

În România sunt 2.876 de biblioteci în cele 41 de județe, dintre acestea, 89% sunt instituții de dimensiuni mici, localizate mediul rural. Programul Biblionet a dotat deja peste 2.000 de biblioteci locale cu peste 9.000 de calculatoare și echipamente aferente pentru a oferi acces gratuit la internet și a instruit peste 2.600 bibliotecari pentru a iniția și asista utilizatori în accesarea informației.

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Din tara

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare