Românii de pretutindeni s-au întâlnit la Covăsînț

Publicat de actualitati-arad in 20 Aug, 2013 | Parerea ta

FRPT2013_1 (309) (Copy)GALERIE FOTO În localitatea arădeană Covăsînţ s-a desfășurat, la sfârșitul săptămânii trecute, cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Românilor de Pretutindeni.

Ca şi în anii trecuţi, festivalul s-a desfăşurat pe parcursul a două zile, în care s-au preparat mâncăruri tradiţionale şi au fost prezentate obiceiurile şi tradiţiile românilor, care, chiar dacă trăiesc în alte ţări, s-au păstrat nealterate.

Sâmbătă, în prima zi a festivalului au fost organizate excursii la balta de la Ghioroc, la Mănăstirea Feredeu şi la Hanul Moara cu Noroc, iar seara, la Tabăra Ortodoxă de Păstrare şi Conservare a Tradiţiilor Româneşti, fiecare grup a preparat o mâncare specifică zonei din care provine, realizându-se astfel o cunoaştere între aceştia, nu numai în ceea ce priveşte arta cântecului şi a jocului, ci şi în ceea ce priveşte arta culinară.

Cea de a doua zi a festivalului a început la biserică, toţi cei prezenţi la festivalul de la Covăsînţ participând la Sfânta Liturghie oficiată de  părintele Bojan Alexandrovič, protopopul Daciei Ripensis – Timoc, alături de părintele Ion Armaşi, secretarul Sectorului Comunităţi Externe din cadrul Administraţiei Patriarhale, părintele Andrei Danciu de la Parohia Ortodoxă română din Praga, părintele Mihai Blaj, parohul bisericii din Covăsînţ şi preoţii care au însoţit grupurile de români.

După slujba de la biserică a avut loc parada portului popular, alaiul deplasându-se din faţa bisericii spre Tabăra Ortodoxă de Păstrare şi Conservare a Tradiţiilor Româneşti, unde s-a desfășurat spectacolul.

Înainte de începerea festivalului, IPS Timotei, arhiepiscopul Aradului a adresat un cuvânt de învăţătură tuturor celor prezenţi, evidenţiind faptul că două lucruri îi unesc pe românii adevăraţi: credinţa ortodoxă şi tradiţiile străbune. În continuare, părintele Bojan Alexandrovič a dorit să evidenţieze bucuria românilor din Timoc-Serbia de a participa la asemenea evenimente şi, totodată, regretul că încă în acea zonă nu există, deocamdată, şcoli cu predare în limba română.

Pe scenă au urcat corul Bunavestire al Parohiei Ortodoxe din Covăsînţ, corul din comuna Ghioroc, după care  au evoluat românii din Timoc – Serbia, Vidin – Bulgaria, Gyula – Ungaria, Cernăuţi – Ucraina, Voivodina, Chişinău – Republica Moldova, precum şi formaţia de jocuri populare tradiţionale – Păstrătorii Tradiţiei a Parohiei Ortodoxe Covăsânţ.

Seara s-a încheiat cu un recital susţinut de Nicolae Furdui Iancu, acompaniat de orchestra „Crai Nou” din Alba Iulia. Acesta a interpretat cântece patriotice, la auzul cărora, în mai multe rânduri, spectatorii s-au ridicat în picioare, mai mult decât atât aceştia s-au prins într-o horă a frăţiei.

Organizatorii Festivalului românilor de pretutideni sunt Parohia Ortodoxă Covăsînţ şi Asociaţia „Păstrătorii Tradiţiilor Româneşti” cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe – Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, Patriarhia Română – Sectorul Comunităţi Externe, Consiliul Judeţean Arad, Centrul Cultural Judeţean Arad şi Primăria Comunei Covăsînţ.

text&foto: Virgil Ciutina

AICI FOTO DIN PRIMA ZI A FESTIVALULUI

AICI FOTO DE LA SFANTA LITURGHIE

AICI FOTO DE LA SPECTACOL

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare