Ziarul electronic al arădenilor

Recomandări pentru evitarea infracţiunilor de tip skimming

Infracţiunile de tip skimming – instalarea de dispozitive la bancomate sau POS-uri, prin care sunt copiate datele de pe benzile magnetice ale cărţilor de credit care, ulterior, pot fi folosite pentru inscripţionarea unor noi cărţi de credit – pot fi evitate dacă sunt respectate o serie de recomandări ale Poliţiei, cum ar fi protejarea documentelor care conţin informaţii despre cardul bancar sau anunţarea imediată a băncii dacă se schimbă datele personale (adresa, număr de telefon etc).

În cazul în care se blochează cardul în bancomat, posesorul acestuia nu va cere şi nu va permite ajutorul nimănui şi, mai ales, nu va divulga PIN-ul, precizează IGPR într-un comunicat de presă.

Înainte de a efectua orice operaţiune de extragere de numerar, utilizatorii sunt sfătuiţi să tragă uşor de tastatura bancomatului. În cazul în care aceasta este falsă, se desprinde. Un alt indiciu asupra falsităţii tastaturii este aspectul tastei cu nr. 5.

 Dacă este originală, aceasta prezintă o uşoară denivelare, în timp ce pe tastatura falsă este perfect netedă.

Poliţiştii mai recomandă posesorilor de carduri să verifice autenticitatea fantei în care se introduce cardul bancar, să fie atenţi la distanţa la care se află o terţă persoană atunci când se introduce PIN-ul şi să protejeze tastatura cu mâna în momentul formării codului.

Potrivit IGPR, orice persoană care intenţionează să extragă bani dintr-un bancomat-fantomă nu poate bănui escrocheria. Chiar şi meniul bancomatului poate fi identic cu unul original.

Victima, după ce îşi introduce cardul în bancomat, selectează limba de utilizare, introduce codul de securitate şi optează, apoi, pentru extragerea de bani. În acel moment, pe ecran apare mesajul că tranzacţia nu poate avea loc din motive tehnice.

Între timp, cu ajutorul computerului, datele privind contul şi codul de securitate ale cardului pot fi copiate şi memorate. Fără să bănuiască ce se întâmplă, clientul recuperează cardul şi pleacă în căutarea unui alt bancomat. Hoţii pot folosi datele astfel obţinute pentru a clona cardurile victimelor.

Acestea au aceleaşi elemente de identificare ca şi cele originale, iar conturile accesate prin cardurile clonate sunt golite de bani, mai precizează sursa citată.

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *