Ziarul electronic al arădenilor

Recipiente cu uraniu, furate de la o firmă din Vladimirescu

Mai multe recipiente cu uraniu sărăcit (slab-radioactiv) au fost furate dintr-un depozit din comuna arădeană Vladimirescu, iar în urma cercetărilor efectuate, doi bărbaţi au fost reţinuţi, după ce ar fi vrut să vândă vasele la fier vechi.

„În cursul zilei de 1 iulie 2017 a fost sesizată dispariția dintr-un depozit al unei societăți comerciale din localitatea Vladimirescu a trei recipiente conținând o substanță ce avea în compoziție uraniu sărăcit (slab-radioactiv) și a unui număr de șase colimatorii conținând de asemenea uraniu sărăcit. În urma verificărilor efectuate au fost identificați doi bărbați de 45, respectiv 56 de ani, bănuiți de sustragerea bunurilor, cei doi fiind reținuți de polițiști și urmând a fi prezentați Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad cu propunere de arestare preventivă. Polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de nerespectarea regimului materialelor nucleare sau al altor materii radioactive“, se menționează într-un comunicat de presă al Prefecturii Judeţului Arad.

Aceste substanţe sunt folosite ca sursă pentru radiografii la sudurile efectuate la ţevile de gaz pentru a se asigura că acestea au reuşit şi nu prezintă pericol pentru populaţie, asigură autorităţile.

Conform unor informaţii, firma, care nu ar fi avut asigurată pază umană permanentă, se află în insolvenţă, şi ar fi trebuit să predea toate substanţele pe care le deţinea.

Din ordinul subprefectului Florentina Horgea, o echipă de primă evaluare CBRN (chimică-bacteorologică-radiologică-nucleară) a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” a Judeţului Arad a efectuat măsurători la depozitul de unde au dispărut materialele şi în vecinătatea acestuia, însă nu au constatat depăşiri ale valorilor radiaţiei naturale.

„Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a fost solicitat de către reprezentanţi ai Gărzii de Mediu pentru efectuarea unor măsurători cu autospeciala de cercetare chimică-biologică-radiologică şi nucleară în zona comunei Vladimirescu. Ca urmare a măsurătorilor făcute în mediul ambiental nu s-au constatat depăşiri ale valorilor normale în mediu”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad, căpitan George Pleşca, citat de Mediafax.

Conform unor informaţii din rândul anchetatorilor, hoţii au furat materialele slab-radioactive pentru recipientele metalice, pe care au vrut să le vândă la fier vechi.

Cei doi suspecţi au fost reţinuţi de poliţişti şi vor fi prezentaţi Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad cu propunere de arestare preventivă.

Materiele recuperate au fost predate unui depozit radioactiv al unei societăţi comeciale din municipiul Arad.

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.