Ziarul electronic al arădenilor

Punct și de la capăt. Un pumn către cer

Donald Trump, al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, a depus jurământul de învestitură ţinând mâna stângă (?) pe două Biblii, iar ca încheiere a rostit fraza sacramentală: „Aşa să mă ajute Dumnezeu!”.

(Ciudat, noi ştiam că, de e să faci jurământ pe Scriptură, o faci punând mâna dreaptă, ori, poate, detaliul e doar o chestie de estetică la Washington, cine să mai ştie… Cum era să fi stat doamna Melanie cu spatele către camere în aceste clipe de mare înălţare patriotică?!…)

Apoi, în discursul inaugural a făcut cel puţin o referire la Scriptură, sugerând în felul acesta că el este, cu adevărat, un demn reprezentant al creştinilor americani –  susţinători tradiţionali ai candidaţilor Partidului Republican – în cea mai înaltă dregătorie a statului.

Cu alte cuvinte, că este cu „temele făcute” inclusiv la capitolul acesta. Al cunoştinţelor, dar şi al determinării de a împlini cu propria viaţă înaltele valori spirituale creştine.

Vorbe frumoase, nimic de zis.

În spiritul celor revendicate prin aceste vorbe, te-ai fi aşteptat ca acel ce le rosteşte să le şi împlinească. Vorba cuiva, să nu fie nici o deosebire între ceea ce profeţeşti şi ceea ce profesezi.

Ca să nu mai vorbim de Scriptură – invocată cu patos de preşedinte – care statuează fără echivoc: „Credinţa fără fapte este moartă”! Degeaba vorbele frumoase, dacă tot ce revendici ca şi credinţă se opreşte în vârful buzelor ţuguiate!

Aşa o fi şi-n cazul lui Donald Trump?

S-o luăm pe-ndelete.

Şi să observăm, mai întâi că, încheiindu-şi mesajul inaugural cu formula de acum arhicunoscută: „Domnul să binecuvânteze America!”, dumnealui – preacuviosul Donald – a ridicat spre cer un ditamai pumnul încleştat.

Transmiţând un fel de ameninţate la adresa cui?

Că veni vorba, ceremonia de investitură a fost punctată şi de scurte sesiuni de rugăciune, asigurate de lideri ai cultelor reprezentative ale Statelor Unite. Unul din cei ce au urcat la tribună a fost chiar fiul legendarului Billy Graham – cel care, de-a lungul unei vieţi exemplare, a povăţuit – cu smerenie şi multă înţelepciune – o întreagă pleiadă de preşedinţi – democraţi şi republicani, deopotrivă.

Şi ce credeţi că a spus onorabilul Graham junior? Nici mai mult nici mai puţin decât că, ce să vezi, alegerea lui Donald Trump ca preşedinte a fost voia lui Dumnezeu!

(Cum o fi aflat domnia sa, pastorul, chestia asta, nu ne-a fost dat să aflăm, deşi ar fi extrem de instructiv pentru toată lumea.)

Iar el, „alesul”, cum răspunde la o aşa binecuvântare?

Ridicând pumnul către cer!

(Despre alte componente ale mesajului „mesianic” al susnumitului, poate cu altă ocazie).

Sigur, nu se aştepta nimeni să-l vadă pe Donald Trump făcând semnul crucii ori vreun alt semn de binecuvântare, dar chiar aşa, un pumn ridicat către cerul de unde se cheamă că aştepţi sprijinul Celui care… te-a ales?!

Trebuie să fim de acord, cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite a găsit un mod cel puţin original de a-şi arăta gratitudinea faţă de Divinitate.

Aşteptăm cu emoţie continuarea.

Silviu Rațiu

Share Button

comentarii

2 Comments

  • koko test

    A tinut mana stanga pentru ca mana dreapta trebuie ridicata atunci cand se depune juramant in SUA. Faptul ca a tinut mana pe Biblie a fost la latitudinea sa, dar mana dreapta ridicata este o cerinta legala.

  • Adina

    Ce simbolistica are pumnul ridicat? Inseamna violenta? Poate cu aceasta ocazie ne faceti si un istoric avand in vedere ca este din ce in ce mai mult folosit de catre persoane apartinand tuturor varstelor fara sa i se cunoasca semnificatia preponderenta in ultima suta de ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *