Ziarul electronic al arădenilor

Punct și de la capăt. O decizie ciudată

sr editRecenta decizie a (prea) Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie referitoare la statutul juridic al medicilor dă încă o lovitură sistemului asistenţei sanitare de stat.

Judecătorii Înaltei Curţi au stabilit că medicii angajaţi în spitale aparţinând de Ministerul Sănătăţii sunt „funcţionari publici” şi, prin urmare, ei pot fi subiecţi activi ai infracţiunii de luare de mită.

Medicii din sistemul privat, nu!

Cu alte cuvinte, după ce că sistemul de asistenţă medicală tutelat de Statul român este, şi aşa, într-o criză profundă, mai cu seamă din punctulde vedere al numărului de medici ce mai acceptă să se angajeze în acest sistem, acum, graţie „grijii” speciale pe care a manifestat-o preşedintele încă în funcţiune al României, Traian Băsescu, s-a mai constituit un factor care va alunga din sistem şi puţinii medici care-şi rodeau coatele prin stabilimentele aparţinând statului.

Se ştie că, de ani de zile, medicii ocolesc pur şi simplu sistemul de stat din pricina salariilor necorespunzătoare, dar şi a condiţiilor în care sunt nevoiţi să muncească: lipsă de aparatură, lipsă de medicamente şi aşa mai departe. Nu că în sistemul privat lucrurile ar fi cu mult mai grozave, dar asta este o altă discuţie.

Decizia Înaltei Curţi este incorectă, în primul rând, din pricină că se încalcă un principiu statornicit prin Constituţie şi anume acela al egalităţii în faţa legii.

Adică, medicii „de la stat” vor fi consideraţi de acum înainte ca fiind „funcţionari publici”, în vreme ce medicii „de la privat”, nu.

Cu aceeaşi pregătire, cu aceeaşi diplomă de licenţă, cu aceleaşi responsabilităţi în ce priveşte obligaţiile profesionale, ţinuţi responsabili – şi unii şi ceilalţi – de viaţa şi sănătatea oamenilor, unii vor putea face puşcărie dacă vor lua nişte bani „pe lîngă”, iar ceilalţi, pentru aceeaşi faptă, nu!

Curat murdar coane Fănică, ar zice Caragiale şi mai că ne-ar veni să zâmbim dacă nu ar fi de plâns. Şi spun asta cu precizarea că nu m-am gândit niciodată că toţi medicii – de la stat sau din privat – ar fi nişte spăgari! Dar, chiar şi aşa, discriminarea pe care o produce decizia Înaltei Curţi este de considerat şi pune pe gânduri.

Care să fie criteriul de logică juridico-formală care să motiveze o asemenea decizie în afară de argumentul legat de locul unde unii sau alţii semnează condica de prezenţă ori statul de plată?! Nici unul!

Cum poate fi legea – una şi aceeaşi – mumă pentru unii şi ciumă pentru alţii!?

Sigur, nimeni nu se gândeşte că ar trebui adoptate legi „cu dedicaţie” după cum este vorba de anumite categorii profesionale. Nimeni nu are pretenţia ca societatea să protejeze, iată, medicii, numai pentru că sunt ceea ce sunt.

Printr-un astfel de mod de a gândi am ajunge să creăm inechităţi peste inechităţi, ceea ce, am văzut de la Revoluţie încoace, ar consolida şi mai mult nota de abuz şi arbitrar care se regăseşte, din păcate, în atâtea alte domenii ale vieţii social-economice şi (mai ales) politice din România.

Soluţia Înaltei Curţi va influenţa o mulţime de alte probleme legate de statutul juridic al medicilor, nu doar cele, cu caracter punctual, referitoare la regimul sancţionator căruia îi vor fi supuşi aceia dintre ei care se vor fi confrutând cu dispoziţiile Codului Penal. Câţi vor fi fiind ei! Chiar şi unul de ar fi şi acela să se confrunte cu această discriminare evidentă şi tot trebuie să zicem că nu este bine, că decizia în discuţie este greşită, indiferent ce motivare savantă i-ar da autorii.

Ca să nu mai vorbim că ea este contrară practicii generale din UE unde, de bun simţ, s-a stabilit fără nici un echivoc, faptul că medicii, oricare ar fi ei, nu pot fi asimilaţi, ca statut juridic, cu categoria „funcţionarilor publici”.

Întreaga Europă. Mai puţin noi, care ne-am găsit, din nou, să fim mai cu moţ. Aici, că-n alte lucruri, pozitive, nu ştim, sau nu vrem!

Silviu Rațiu

Decembrie, 2014

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.