Ziarul electronic al arădenilor

Punct și de la capăt. Comedie ieftină

sr editȘi de prost gust. Jucată de niște tipi care, deși nu au talent, își dau ifose de primadone. Și cer protecție. Și cer respect. Doamne ferește să te atingi de ei, chiar și cu o floare.

De fapt, ceea ce se întâmplă în jurul procesului președintelui ales al României (atenție, l-au votat peste 6 milioane de români!), început, grijă mare, de prin 2012 (!!!!), nu este altceva decât expresia modului mai mult decât „original” în care justiția mioritică – în alte părți, pe bună dreptate, una din puterile din stat! – încearcă să se bage în seamă.

Ținta a numeroase nemulțumiri ale populației, acuzată – și dovedită cu vârf și-ndesat – a fi coruptă. Dumneaei, Coana mare de Dâmbovița, cu ochii legați, și-a descoperit, dintr-odată, veleități de starletă. Adică de personaj ajuns, cum-necum, în lumina reflectoarelor – mai mult din pricina gafelor pe care le-a tot făcut (și le face în continuare) – și care, fără să-și dea seama de ridicolul situației, nu s-ar mai da plecată de acolo. Oricare ar fi consecințele.

Nu cred să mai existe țară pe fața globului unde un moment de o asemenea importanță pentru viața nației cum este acela al alegerii întâiului om din stat să fi fost coborât la un asemenea nivel al derizoriului, dar cui să-i pese de asta?! Noi ne jucăm vodevilul de mahala până la capăt, că așa ne place nouă. Și ce dacă lumea huiduie și-i pregătită să arunce cu roșii și mere putrede?! Noi suntem inamovibili și, de aici pornind, nu ne pasă. Chiar așa, după noi, potopul.

Mai întâi, deși se știa că are un proces pe rol, justiția – o parte a ei, ca să fim riguroși – l-a validat pe candidatul Iohannis, propulsându-l în felul acesta în cursa electorală. Asta cu toate că domnul Iohannis a cerut – lucru foarte posibil potrivit legii și de mare bun simț! – preschimbarea termenului de judecare a recursului ANI – declarat încă din 2013! -, tocmai pentru ca lucrurile să se clarifice mai înainte de a se fi trecut pragul de unde orice întoarcere va avea efecte catastrofale. Întâi de toate pentru România, pentru situația ei în plan internațional dar și pentru cetățenii care s-au săturat de gogomăniile sistemului.

Nu în ultimul rând pentru ceea ce ar urma să se întâmple: sume imense cheltuite cu o campanie desfășurată sub semnul unui imprevizibil irațional, o confuzie care, la acel moment, nu se știe cui a profitat și câte altele.

Onorata Înaltă Curte a zis că nu preschimbă nimic – de ce ar și face așa ceva?! – și așa a fost.

Apoi, iată, Klaus Iohannis a fost ales, lucru ce, sunt sigur, i-a suprins inclusiv pe magistrații de la Înalta Curte. Nu de alta, dar ei s-ar fi spălat pe mâini cu ajutorul electoratului, fiți siguri.

Numai că electoratul a vrut altceva: l-a vrut ca președinte pe „incompatibilul” Iohannis! Și, după ce semne vin din toată țara, îl vrea din ce în ce mai tare. Chiar așa, „incompatibil” cum zic unii că ar fi!

Și în acest moment, lucrurile ar fi putut să fie rezolvate în condiții (relative) de decență.

Dar corifeii Coanei cu basma la ochi n-au fost de acord. Comedia trebuie să meargă până la capăt! – au zis ei și și-au mai pus un strat de suliman pe obrazul gros. Așa se face că alegerea lui Klaus Iohannis a fost validată – de astă dată de juzii de la CCR -, deși nimeni nu s-ar fi supărat, cred, să fie amânată până la clarificarea situației.

Iar acum, cei de la Înalta Curte aruncară mingea – se știe în ce mod – în ograda Curții Constituționale. Care, nu ne-ar mai mira, o va rearunca în ograda celor de la Înalta Curte. Și tot așa, un ping-pong infinit care riscă să se încheie la finele primului mandat al președintelui Iohannis. Că deh, în independența ei, justiția își poate permite orice. Inclusiv să abdice de la valori elementare ce ar trebui să guverneze o societate normală.

Cui să-i folosească oare toata tevatura aceasta?

Putem fi siguri de un răspuns și anume: nimănui!

Sau, totuși?!

Vezi Doamne, chiar de ar „pica legea” peste Iohannis și l-ar declara Înalta Curte, incompatibil, mandatul său nu ar mai putea fi afectat. Ei da, nu ar putea fi afectat în hârțoage, dar să fim serioși, ce legitimitate să mai aibă un președinte căruia, în felul acesta parșiv, i s-a atârnat sabia lui Damocles deasupra capului!?

Cine să mai stea de vorbă cu un astfel de președinte cu picioare de pământ? Cine să-l mai asculte când ar zice și el ceva ce – pe baza fișei postului – ar fi chiar important pentru țară?! Cine să-i mai bată la ușă, ori, cine să-l invite la ceas de seară la oarece negocieri?!

Asta să urmărească justiția noastră „independentă”? Să vrea să–l amputeze pe președintele ales încă dinainte de a fi așezat în scaun?! Asta să fie miza iar dacă da, atunci pentru cine să fie bine așa? Că pentru țară, sigur nu e! Alegătorii – peste 60% din cei ce s-au prezentat! – l-au votat pe Klaus Iohannis pentru că au văzut în el omul care le-ar putea aduce speranța înapoi.

Cine să vrea ca asta să nu se întâmple, oameni buni?

Cine să vrea, oare, că, din nou, și pentru a nici nu mai știu a câta oară, voința populară să fie călcată în picioare?!

Și-apoi, să fim blestemați până într-acolo încât să trebuiască să înghițim la infinit hachițele unora care, asigurăndu-și complicitatea celor ce se ascund sub faldurile zeiței cu ochii legați, ne râd în nas și ne spun că suntem niște proști?!

Și, oare, să fim chiar așa de proști?!

Eu unul, nu cred!

Silviu Rațiu

Noiembrie, 2014

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *