Protocol pentru Cetatea Aradului

Publicat de actualitati-arad in 29 Dec, 2014 | Parerea ta

cetatea.ar_.2-300x2251Consilierii locali au aprobat forma de protocol care a fost convenit între Ministerul Apărării Naționale și Primărie, în baza căruia MApN va ceda municipalității Cetatea Aradului.

Primaria a ajuns la o înţelegere cu MApN privind forma protocolului de colaborare care va fi semnat între părţi în vederea demilitarizării Cetăţii Aradului şi a transferului acesteia către administraţia locală, pentru a fi valorificată turistic.

Conform primarului Aradului, Gheorghe Falcă, protocolul va fi semnat în scurt timp, după ce, luni, în Consiliul Local, a fost aprobat conţinutul documentului, în forma convenită cu MApN.

În urma supunerii la vot, consilierii au adoptat cu unanimitate de voturi acest protocol, care urmează să fie semnat între primarul Falcă şi ministrul Apărării.

Ulterior, imediat ce va fi semnat documentul, reprezentanţii administraţiei locale din Arad vor primi acces în perimetrul actualei baze militare, “pentru efectuarea studiilor şi documentaţiilor tehnico-economice necesare finanţării pentru lucrările de reabilitare a Cetăţii Aradului, în vederea aducerii în circuitul civil şi valorificării potenţialului istoric şi cultural”.

MApN se obligă prin acest protocol să pună la dispoziţia Primăriei documentele cu cerinţele necesare întocmirii planurilor de modernizare a unei unităţi militare din cartierul Gai.

Investiţiile în această unitate vor fi suportate de municipalitate, iar la final baza va fi transferată la MApN, în schimbul cetăţii.

Totodată, MApN cere Primăriei Arad 250 de locuinţe pentru militari, care ar urma să fie realizate prin programe ale ANL, apoi transferate ministerului.

Protocolul, care are o valabilitate de zece ani, poate fi denunţat unilateral de către oricare dintre părţi printr-o notificare adresată celeilalte părţi.

“În situaţia denunţării unilaterale a protocolului, denunţătorul va fi obligat să suporte prejudiciul cauzat celeilalte părţi şi să repare acest prejudiciu, în condiţiile legii”, menţionează documentul.

După votul consilierilor locali, primarul Falcă a declarat că “au existat doi ani de tergiversări din partea Guvernului pentru semnarea acestui document”.

“Protocolul va permite punerea în aplicare a HG 1100/2010, care prezintă etapele de preluare a Cetăţii Aradului. Primăria şi-a respectat angajamentele asumate până acum faţă de MApN, dar a existat această tergiversare. Odată cu votul din 16 noiembrie, dar şi prin presiunea publică a Asociaţiei Cetatea pentru Arădeni, am primit acest protocol care a fost aprobat astăzi (luni – n.r.) în Consiliul Local şi va fi semnat în scurt timp la Bucureşti”, a spus Falcă.

Transferul efectiv al cetăţii către municipalitate va avea loc însă abia după ce va fi modernizată unitatea din Gai, unde vor fi mutaţi militarii. Lucrările vor dura cel puţin trei ani şi vor costa între şapte şi opt milioane de euro, bani alocaţi din bugetul Aradului.

Anul viitor, municipalitatea arădeană va începe să lucreze la planurile de reconversie şi va colabora în acest sens cu Facultatea de Arhitectură din Timişoara.

Potrivit lui Falcă, reprezentanţii Primăriei au fost deja la Arhivele din Viena, de unde au obţinut documente vechi despre cetate.

În urma consultării unor specialişti, Primăria Arad estimează că reconversia cetăţii va costa 190 de milioane de euro, jumătate din sumă urmând să fie solicitată Uniunii Europene.

Cetatea Aradului, construită în stil Vauban în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, este una dintre puţinele de acest tip din Europa care au rămas perfect conservate.

Obiectivul ocupă o suprafaţă de 90 de hectare, are 47 de pavilioane, iar construcţiile existente ocupă 150.000 de metri pătraţi.

Conform istoricilor, Cetatea Aradului a fost ridicată pentru apărare din ordinele Împărătesei Maria Tereza, iar legenda spune că piatra necesară pentru ridicarea ei a fost adusă de la Jimbolia, din mână în mână, acţiune la care ar fi participat mii de ţărani, mulţi dintre ei murind în timpul lucrărilor.

În ultimele decenii, cetatea a fost ocupată de Armată, servind drept cazarmă militară.

CITITI SI: Ministerul Apărării cedează Cetatea Aradului

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare