Ziarul electronic al arădenilor

UPDATE Protest spontan declanşat la Finanțele din Arad

Sute de angajaţi ai Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Arad s-au aliat protestului spontan declanşat la nivel naţional de către angajaţii din sistem, astfel că au fost închise ghişeele din tot judeţul.

În cursul zilei de luni, sute de persoane care au avut treabă la Finanțe au fost anunţate că trebuie să se întoarcă în altă zi.

Liderul sindical din cadrul AJFP Arad, Ioan Trifa, a declarat pentru News.ro că, cel mai probabil, luni nu se va mai lucra cu publicul.

El a spus că protestul s-ar putea întinde pe o perioadă nedeterminată, ceea ce ar duce la blocarea activităţii de colectare şi a activităţilor de relaţii cu publicul. „Nemulţumirile sunt legate de legeea salarizării. Cerem revizuirea grilelor de salarizare, astfel încât să fie reflectată complexitatea şi importanţa activităţii Ministerului Finanţelor Publice şi unităţilor subordonate”, a spus Trifa.

Conform sursei citate, o prelungire a acestui conflict ar pune în pericol însăşi punerea în practică a prevederilor actualului proiect al legii salarizării.

Aproximativ 22.000 de salariați ai sistemului instituțional al Ministerului Finanțelor Publice participă luni, 15 mai 2017, la un protest spontan, ca reacție la proiectul legii salarizării, care duce la tăieri de salarii.

La protest participă salariați din toate județele țării, inclusiv municipiul București, aceștia solicitând Ministerului Finanțelor Publice și Guvernului revizuirea grilelor de salarizare din proiectul legii, astfel încât să fie reflectată complexitatea și importanța activității Ministerului Finanțelor Publice și unităților subordonate (ANAF, direcții generale regionale ale finanțelor publice, etc).

Acțiunile de protest generate de tăierea salariilor au fost declanșate de salariați și se pot întinde pe o perioadă nedetarminată de timp, ceea ce poate duce la blocarea activității de colectare și a activităților de relații cu publicul.

Salariații Ministerului Finanțelor Publice și unităților subordonate nu beneficiază de sporuri, bonusuri sau alte venituri suplimentare, fiind incompatibili cu orice altă funcție care poate aduce venituri suplimentare.

UPDATE

Salariaţii din vămile din vestul ţării s-au solidarizat, luni, cu angajaţii din Finanţe şi protestează sub forma ”excesului de zel”, purtând banderole albe pe braţe, în timp ce toate transporturile sunt verificate, fără să se ţină cont de procedurile privind analiza de risc.

Liderul sindical regional al Sindicatului Vamal “Unirea”, Gheorghe Paraschiv, a declarat, pentru News.ro, că în toate birourile vamale de interior şi în cele de frontieră din Arad, Timiş şi Caraş-Severin se lucrează în sistem ”exces de zel”, ca formă de protest prin care salariaţii vămilor se alătură protestului spontan declanşat în direcţiile de finanţe din ţară.

„Salariaţii din vămi s-au alăturat colegilor din ANAF şi au declanşat o acţiune de protest, purtând la locul de muncă banderole albe pe braţe. Salariaţii au recurs la excesul de zel, adică vor controla toate vehiculele, fără să ţină cont de verificarea selectivă, conform analizelor de risc”, a spus Paraschiv.

Conform sursei citate, 300 de angajaţi din zona de vest, membri ai sindicatului, s-au alăturat acţiunii.

Şeful Biroului Vamal de Interior Arad, Aurel Mateuţ, a declarat că în judeţ circa 30 de salariaţi au adoptat această formă de protest, fiind verificate toate transporturile în Vama Arad şi în Zona Liberă Arad-Curtici.

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.