Ziarul electronic al arădenilor

Propunerea PSD Arad: Maternitate construită în Subcetate

Social-democrații arădeni propun construirea unei Maternități în cartierul Subcetate și au cerut administrației locale să pună la dispoziție terenul necesar.

Marius Sulincean, liderul consilierilor PSD din Consiliul Judeţean Arad, consider că „problema spitalului Matern din Arad trebuie să fie rezolvată printr-o soluţie de substanţă, ce implică viziune şi gândire administrativă matură”.

„Am fost cu toţii de acord să votăm în plen o rezoluţie de construcţie a unei clădiri noi, în care ar urma să funcţioneze secţia Matern, lucrare finanţată prin Compania Naţională de Investiţii. Lucrurile nu sunt însă deloc simple pentru că prevederile legale pretind un grad de ocupare de 20%, condiţie care nu este îndeplinită în cazul în care locaţia aleasă este perimetrul actualului Spital Judeţean. Riscul evident este pierderea finanţării prin CNI datorită nerespectării criteriilor impuse de lege. Mai mult decât atât, soluţia este una mai degrabă artizanală pentru că ar presupune suplimentar şi demolarea unor corpuri de clădire din aceeaşi zonă“, a spus Sulincean.

Social-democractul a mai afirmat că grupul de consilieri judeţeni PSD din Consiliul Județean va depune, luna viitoare, un proiect de hotărâre prin care va cere administraţiei locale să pună la dispoziţie un alt teren, potrivit pentru destinaţia în cauză.

„Este important de menţionat că am gândit aceasta ca o alternativă de perspectivă ce ar permite dezvoltări logistice ulterioare extrem de necesare funcţionării unităţii spitaliceşti. Noi am identificat un astfel de teren în zona Subcetare care s-ar preta perfect condiţiilor impuse, mai ales că există deja şi ultilităţile necesare. Sperăm în acest sens să găsim înţelegere la majoritatea PNL din consiliu care trebuie să înţeleagă că venim cu o soluţie oportună, de natură a rezolva o problemă fundamentală a comunităţii arădene”, a mai spus consilierul judeţean Marius Sulincean.

La începutul lunii martie, Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, a convocat o şedinţă de lucru pentru găsirea unei soluţii viabile privind Secţiile de Obstretică – Ginecologie şi Neonatologie.

„A fost o şedinţă importantă pentru că trebuia să luăm o decizie privind soarta secţiilor şi să ne înţelegem asupra a două aspecte: spaţiul noii clădiri care să deservească secţiile aparţinând Maternului şi sursa de finanţare pentru construirea unei clădiri noi. În urma discuţiilor, am căzut de acord ca noua clădire să fie construită în incinta Spitalului Judeţean, în spatele secţiei Pediatrie copii. Cât priveşte sursa de finanţare, erau două opţiuni, fie prin Compania Naţională de Investiţii, fie prin PNDL. Până la urmă, vom depune documentaţia pentru a obţine finanţare prin Compania Naţională de Investiţii, o variantă care pare mai accesibilă”, a declarat Iustin Cionca, la finalul ședinței.

Maternitatea funcţionează, în urma restructurărilor din sănătate care au avut loc în 2010, dată până la care a fost spital, ca secţie a SCJU Arad, având trei imobile în aceeaşi curte din centrul oraşului.

Două dintre imobile, vechi de peste 150 de ani, au fost retrocedate foştilor proprietari, iar în ultimii zece ani nu s-au putut face investiţii, chiar dacă degradări majore existau deja, pentru că reparaţii capitale nu s-au făcut de câteva decenii.

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *