Proiect. Parcări etajate între blocurile din Arad

Publicat de actualitati-arad in 27 Dec, 2014 | Parerea ta

regenenrarePeste 221 de milioane de lei vrea să investească Primăria din Arad, pe parcursul a patru ani, pentru reamenajarea spațiilor dintre blocurile din oraș, proiectul incluzând construcţia de parcări etajate, pentru 13.000 de autoturisme.

În proiectul „Regenerare urbană a spaţiilor dintre blocuri din cartierele Alfa, Faleza Mureş, Confecţii, Micalaca, Vlaicu şi centru, inclusiv zona protejată din municipiul Arad”, care va fi supus aprobării în următoarea şedinţă a Consiliului Local Municipal, se menționează că regenerarea cartierelor periferice şi a celor din zona centrală a municipiului se va face prin „redefinirea şi modernizarea lucrărilor de urbanizare primară şi secundară“.

În proiect se menționează că „în funcţie de omogenitatea structurii de construcţie, cartierele care fac parte din acest proiect sunt împărţite în două categorii: Micalaca, Confecţii şi Faleza Mureş în prima categorie, iar cartierul Aurel Vlaicu, stânga şi dreapta, în cea de a doua“.

„Necesitatea investiţiei derivă din importanţa realizării peisajului complet de punere în valoare, prin eliminarea disfuncţionalităţilor existente în zona blocurilor din municipiul Arad cu privire la circulaţia pietonală, circulaţia auto, asigurarea locurilor de parcare, zonelor verzi, asigurarea spaţiilor de recreere/joacă pentru copiii din aceste zone”, se arată în proiectul de hotărâre.

Fast Park în fiecare cartier

În studiul de fezabilitate al acestui proiect se arată că s-a propus demolarea tuturor garajelor exterioare existente pe spaţiul public şi realizarea de parcări exterioare şi organizate.

„Acolo unde spaţiile disponibile presupun intervenţii de dimensiuni semnificative, a fost prevăzută realizarea de locuri de parcare pe trei niveluri, respectiv cu regimul de înălţime maxim P+2E având structură metalică, de tip fast park. Acestea presupun un impact limitat asupra construcţiilor care sunt deja destul de dense, sunt uşor de construit, iar costurile de execuţie şi de administrare sunt mai scăzute în comparaţie cu alte tipologii de parcări“, se arată în studiu.

Acest tip de parcări se propun în cartierele în care s-au identificat spaţii largi între blocurile de locuinţe, astfel: Faleza Sud cu aproximativ 808 locuri/etaj, Micalaca 500-700 cu aproximativ 108 locuri/etaj, Micalaca 300 cu aproximativ 284 locuri/etaj, Micalaca 100-200 cu aproximativ 432 locuri/etaj.

În total, fast park-urile vor asigura locuri pentru parcarea a aproximativ 13.000 de autoturisme.

Zone verzi noi

Scenariul include şi crearea de zone verzi punctuale sau liniare şi locuri de joacă, pentru a crea un aspect omogen la nivelul fiecărui cartier.

Proiectantul recomandă acest scenariu pentru capacitatea sa de a atinge obiectivele strategice în legătură cu dezvoltarea urbană şi amenajarea cartierelor de blocuri stipulate în Strategia de dezvoltare a municipiului Arad 2013-2020.

„În acest fel, se va elimina parcarea de tip haotic peste spaţiile verzi şi se va asigura un număr de locuri de parcare apropiat de cel necesar populaţiei“, se explică în proiect.

Studiul de fezabilitate urmăreşte respectarea mai multor condiţii: dotarea fiecărui cartier cu un număr semnificativ de locuri de parcare; realizarea de spaţii de loasir exterioare, prin amenajarea unor spaţii verzi cu dimensiuni considerabile; dotarea cu noi locuri de joacă pentru copii; aducerea sistemului rutier la parametrii tehnici corespunzători, asigurându-se astfel confort şi siguranţă în circulaţia auto.

„În cadrul acestui studiu de fezabilitate s-a identificat câte un element de atracţie principal, care să poată reprezenta un punct de referinţă pentru viaţa socială din fiecare cartier şi care să definească o serie de micro-intervenţii axate pe reorganizarea curţilor interioare ale blocurilor, în care pot fi concentrate locuri de parcare pentru autovehicule, în cadrul zonelor cu vegetaţie existente“, se mai arată în proiect.

Durata de realizare a investiţiei este de 48 luni, cel mai probabil urmând să fie accesate fonduri europene pentru finanţarea acestui proiect.

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare