Ziarul electronic al arădenilor

Proiect: Disciplina nutriţie, în învăţământul preşcolar, primar şi gimnazial

Mai mulţi deputaţi şi senatori propun, într-o iniţiativă legislativă, introducerea disciplinei opţională „nutriţie şi educaţie nutriţională“ în învăţământul preşcolar, primar şi gimnazial.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 1/2011 a Educaţiei Naţionale a fost iniţiată de 103 deputaţi şi senatori de la toate partidele, între care şi Liviu Dragnea şi Kelemen Hunor.

„Se introduce în curriculum naţional pentru învăţământul preşcolar, primar şi gimnazial disciplina ‘nutriţie şi educaţie nutriţională’ ca disciplină opţională de studiu. Planul cadru şi programa naţională, precum şi condiţiile ce trebuie îndeplinite de personalul didactic pentru disciplina de nutriţie şi educaţie nutriţională se aprobă prin ordin comun al Ministerului Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii“, prevede proiectul.

Iniţiatorii motivează proiectul obezitatea copiilor din secolul XXI duce inevitabil la scăderea speranţei de viaţă.

Obezitatea a devenit una dintre problemele majore de sănătate ale secolului XXI, iar „creşterea epidemică a prevalenţei obezităţii se datorează în cea mai mare parte creşterii disponibilităţii accesului şi excesului alimentar asociat cu reducerea activităţii fizice“, precizează iniţiatorii.

Ei arată că supraponderabilitatea apărută la copii se asociază cu obezitate mai severă la adult.

„Un studiu efectuat în 2009 a arătat că 25% din adulţii obezi au fost supraponderali în copilărie. Alte studii arată că supraponderabilitatea apărută la copii înainte de vârsta de 8 ani se asociază cu obezitate mai severă la adult“, susţin iniţiatorii.

Aceştia mai menţionează că, în România, conform unui studiu efectuat în partea de vest a ţării, la copiii între 3 luni şi 16 ani, s-au identificat 14,7% copii obezi, frecvenţa obezităţii fiind uşor crescută la fetele de vârstă.

Mijloacele de realizare a scăderii ponderale constau în schimbarea obiceiurilor alimentare, au mai susţinut iniţiatorii, menţionând că se încurajează mersul pe jos, activităţi fizice în aer liber, practicarea sportului la şcoală respectarea unui regim alimentar cu excluderea dulciurilor, a alimentelor cu conţinut ridicat în grăsimi.

Proiectul se află în consultare publică la Camera Deputaţilor.

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.