Ziarul electronic al arădenilor

Program cameral la Filarmonica de Stat Arad

afis 23 iun 2016 gwDupă senzaţionalele sale apariţii concertistice din 2008 şi 2009, violoncelistul László Fenyö se întoarce la Arad cu un program cameral, care îi pune în valoare personalitatea artistică, tehnica uluitoare şi adaptabilitatea impresionantă la stiluri şi epoci muzicale.

În Sala Cercului Militar, în seara de 23 iunie 2016, cu începere de la ora 19.00, noua întâlnire cu László Fenyö completează în lista de prime audiţii ale Filarmonicii, partituri de Ludwig van Beethoven, Johannes Brahms şi Dimitri Şostakovici, titluri de o dificultate extremă, care traduse prin extraordinara muzicalitate a violoncelistului se detaşează de audiţia comună şi de experienţa unui repertoriu frecvent asimilat.

7 Variaţiuni în mi bemol major pentru violoncel şi pian de Ludwig van Beethoven, scrise în anul 1801 pe o temă din Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart îl redescoperă pe genialul clasic într-un exerciţiu de compoziţie, în care se ataşează de multiple posibilităţi de ordin ritmic, melodic sau de caracter, pe care i le pune la dispoziţie una dintre cele mai convenţionale tipare ale timpului.

Programul continuă cu două dintre marile sonate ale literaturii pentru violoncel şi pian, Sonata în mi minor op.38 de Johannes Brahms, scrisă în 1865, la Viena, un omagiu adus instrumentului ale cărui sonorităţi calde par a fi în deplină concordanţă cu lumea sonoră a marelui romantic şi Sonata în re minor op.40 de Dimitri Şostakovici, partitură realizată în 1934, la Sankt Petersburg, care oscilează de la o extremă stilistică şi emoţională la alta, oglindind un limbaj muzical extrem de personal, de o forţă şi frumuseţe inegalabilă.

László Fenyö se bucură în această seară de recital de suportul pianistic al Roxanei Ardeleanu, cea care i-a fost alături de-a lungul celor opt ediţii ale claselor de măiestrie susţinute de violoncelist la Timişoara şi în programele “demonstrative”, însoţitoare ale cursurilor.

Portret – László Fenyö

În ierarhia Concursului internaţional Pablo Casals, László Fenyö a întrunit în 2004 unanimitatea voturilor de juriu. Cariera mondială a violoncelistului a fost lansată în contextul prestigioasei competiţii, unde i-au fost atribuite prima poziţie şi premiul pentru interpretarea unei lucrări dedicate evenimentului: Variaţiunile de Graciane Finzi.

Violoncelistul a urmat cursurile Academiei de Muzică Franz Liszt din Budapesta   şi şi-a desăvârşit performanţele insutrumentale la Lübeck, sub competenţa lui David Geringas. Au urmat stagii de perfecţionare la cursurile îndrumate de Miklos Perenyi, Siegfried Palm şi Bernard Greenhouse, intercalate cu participări la competiţii de interes naţional sau internaţional. (…)

În ultimii ani, violoncelistul şi-a îndreptat tot mai mult atenţia spre cariera didactică. Predă cursuri de măiestrie în toată lumea, iar în prezent este profesor la Musikhochschule Karlsruhe – Germania.

În 2007 Fenyő László a lansat două CD-uri: unul cu muzică de cameră, acompaniat de pianistul Oleg Poliansky şi produs de Aulos/Musikado, iar al doilea care cuprinde Concertul în re major pentru violoncel şi orchestră de Joseph Haydn şi Concertul nr. 1 de Dimitri Sostakovici, realizat în colaborare cu Orchestra Radio din Frankfurt, sub conducerea lui Grant Llewellyn şi produs de hr-musik.

Fenyő László cântă pe un violoncel realizat de Matteo Goffriller în 1695.

Portret – Roxana Ardeleanu

Născută la Baia Mare, Roxana Ardeleanu a început studiul pianului la Şcoala Generală nr. 20 cu program suplimentar de muzică din localitate, la clasa prof. Magdalena Cardoş, urmând apoi studiile liceale la Liceul de muzică din Cluj-Napoca, la clasa prof. Monica Noveanu. Studiile universitare le-a desfăşurat la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, specializarea pian, la clasa prof. univ. dr. Ninuca Oşanu Pop, iar muzică de cameră, la clasa prof. Ferdinand Weiss.

Pregătirea universitară a continuat-o la Facultatea de muzică din Timişoara, la clasa prof. univ. dr. Felicia Stancovici, unde a susţinut şi examenul de licenţă. Activitatea profesională cuprinde numeroase recitaluri solo, de muzică de cameră şi concerte cu orchestra, pe care le-a susţinut în ţară şi în străinătate, începând din anii de liceu şi până în prezent. A făcut parte din trio Triade, cu care a desfăşurat o bogată activitate concertistică.

În anul 2002 a înregistrat un CD la Academia de Muzică Franz Liszt din Budapesta, cu titlul „Das Klavier. Instrument der Virtuosen”, alături de Toomas Vana – pian şi Europe Festival Orchestra, dirijor Walter Hilgers, produs de Kreuz Plus Musik.

Începând din anul 1995, colaborează cu orchestra Filarmonicii “Banatul” din Timişoara, în concerte de stagiune şi în turnee internaţionale. A asigurat acompaniamentul la 8 ediţii ale clasei de măiestrie îndrumate de Fenyő László şi a susţinut la fiecare ediţie recitaluri alături de violoncelist, în Timişoara şi Sânnicolau Mare. Este cadru universitar titular al Facultăţii de Muzică din Timişoara începând din 1997, în prezent ocupând funcţia de lector universitar doctor.

Începând din anul 2015 colaborează cu Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely şi cu Teatrul German de Stat din Timişoara, la spectacolele Hair, Moliendo Café, Die Fuchsiade, Cabaret şi Biedermann und die Brandstifter.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Filarmonica de Stat Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.