Profesori de la UVVG, trimiși în judecată

Publicat de actualitati-arad in 12 Aug, 2013 | Parerea ta

tribunalProcurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

– Pop Mihaela – lector în cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” Arad  (în stare de libertate, cu măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara), sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de instigare la trafic de influenţă, trafic de influenţă, instigare la fals intelectual şi luare de mită;

– Mârşav Violeta-Dorina – secretară în cadrul Facultăţii de Drept, filiala Petroşani a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” (în stare de libertate, cu măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara), sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă;

– Tănasă Bianca – secretară în cadrul Universităţii din Petroşani – sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă;

– Brânduşa Claudia Dorina – învăţătoare la Şcoala Gimnazială nr. 4 Vulcan – sub aspectul săvârşirii infracţiunii de cumpărare de influenţă;

– Fildan Sorin – lector în cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” Arad – sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals intelectual.

Conform anchetatorilor, în cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad exista practica de a fi promovate examenele  de către studenţi fără ca aceştia să le susţină efectiv, notele fiind trecute în cataloage în mod fictiv, pe bază de reciprocitate între profesori.

„S-a constatat o relaţionare între cadrele universitare şi secretare, atât cele din cadrul Universitatăţii de Vest „Vasile Goldiş”, cât şi cele de la o filială a universităţii (Petroşani), rezultând o implicare directă a unora dintre secretare şi cadre universitare (profesori, asistenţi universitari), în promovarea studenţilor, contra unor sume de bani, fără susţinerea examenelor de an, unele dintre secretare intervenind pe lângă profesori pentru cunoştinţe personale, în sensul celor sus-menţionate, fiind la curent şi sprijinind în activitatea infracţională unele cadre universitare“, se menționează într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Astfel, în urma autorizării de către instanţa de judecată a interceptării convorbirilor telefonice purtate de inculpaţi, a reieșit faptul că, în perioada ianuarie – februarie 2013, inculpata Pop Mihaela a intervenit pe lângă alți colegi, cadre didactice, sau le-a determinat pe inculpatele Mârșav Violeta-Dorina și Tănasă Bianca, să accepte propunerea sa de a promova studenți contra unor sume de bani sau să intervină ele însele pe lângă alți profesori în același scop.

Totodată, inculpata Pop Mihaela a reușit să-l determine pe inculpatul Fildan Sorin să acorde, la materia unde era titular, notă de trecere (prin înscrierea acesteia în catalog) unui student care nu se prezentase la examen.

Pentru studentul în cauză cumpărase influență mama acestuia, inculpata Brândușa Claudia Dorina.

De asemenea, inculpata Pop obişnuia să vândă lucrări de licenţă, gata elaborate, studenţilor, cu garantarea promovării examenului de licenţă. Cu ocazia percheziţiei efectuate la domiciliul inculpatei au fost identificate şi ridicate CD-uri conţinând lucrări de licenţă cu conţinut similar celor transmise contra cost către mai mulţi studenţi.

Procedându-se la compararea conţinutului lucrărilor de licenţă identificate cu ocazia percheziţiei informatice pe CD-urile ridicate, s-a putut stabili că aproximativ 90 erau identice în conţinut cu lucrări de licenţă din anii 2010, 2011 şi 2012. Preţul unei astfel de tranzacţii era de aproximativ 300 de Euro.

Dosarul a fost înaintat spre soluţionare Tribunalului Bistriţa-Năsăud.

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare