Primarul Gheorghe Falcă, solidar cu scriitorul Mircea Mihăieș

Publicat de actualitati-arad in 08 May, 2014 | 1 Commentariu

falcaPrimarul Aradului și-a exprimat solidaritatea față de fostul vicepreședinte al Institului Cultural Român, Mircea Mihăieș, după ce premierul Victor Ponta a refuzat să contrasemneze decretul prin care scriitorul urma să fie decorat, afirmând că acesta e „un fascist bătrân“.

Mircea Mihăieș a fost prezent, joi, la Arad, la lansarea volumului „Plicuri şi Portrete“ (ediţia a II-a) al scriitorului Norman Manea. Cu această ocazie, fostul vicepreședinte al ICR a declarat, pentru Mediafax, că îl va da da în judecată pe premierul Victor Ponta pentru declaraţiile făcute la adresa sa.

„Nu le comentez nicicum (declaraţiile – n.r.). Singurul lucru pe care îl voi face va fi să-l dau în judecată în zilele următoare“, a afirmat Mihăieş, care a mai adăugat

că a fost sfătuit de avocatul său să nu comenteze pe marginea acestui subiect.

Prezent în sala „Regele Ferdinand“ din Palatul Administrativ, unde a avut loc lansarea volumului „Plicuri şi Portrete“ (ediţia a II-a) al scriitorului Norman Manea, primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a mesajul „Solidaritate cu Mircea Mihăieș“.

„M-am declarat solidar cu scriitorul Mircea Mihăieş, atacat dur de socialistul Ponta“, a comentat Falcă gestul făcut.

Premierul Victor Ponta nu a contrasemnat mai multe decrete de decorare ale unor personalităţi care au consus ICR, iar preşedintele Traian Băsescu a transmis Curţii Constituţionale o sesizare referitoare la acest refuz. În sesizarea adresată CC, preşedintele Traian Băsescu a arătat că premierul Victor Ponta a refuzat nemotivat să contrasemneze decretele de decorare pentru Horia-Roman Patapievici, Tania Radu, Mircea Mihăieş şi Dan Croitoru, din fosta conducere a ICR.

Premierul Victor Ponta a declarat că nu poate contrasemna pentru decorarea “unor indivizi care au gestionat greşit sau au deturnat bani publici”, iar unii dintre ei “au avut deseori opinii anti-româneşti sau chiar fasciste” şi că dacă preşedintele Traian Băsescu doreşte să îi decoreze o poate face, dar nu cu semnătura sa.

Premierul spunea că, prin refuzul de a contrasemna decorarea fostei conduceri ICR, a obţinut rezultatul dorit, şi anume a reliefat că decoraţiile trebuie acordate pentru merite şi servicii aduse statului şi nu unui lider politic, preşedintele Băsescu dorind să decoreze oamenii credincioşi.

„Băsescu, înante de a-şi termina al doilea mandat, doreşte să îşi decoreze oamenii care i-au fost credincioşi – lui şi nu României – oameni care în administrarea instituţiilor publice, aşa cum a spus Curtea de Conturi, au acţionat în mod în mod greşit. Dacă asta doreşte preşedintele Băsescu şi dacă domnul Mihăieş vrea o decoraţie semnată de mine, eu cred că nu o merită, dar să fie sănătos cu acea decoraţie dată de Băsescu pentru serviciile aduse lui Băsescu“, declara Ponta.

Ponta a mai afirmat că nu poate fi de acord cu decorarea unor oameni care au exprimat „poziţii contrare intereselor României“.

„Am două rezerve: prima rezervă este legată de faptul că, în baza raportului Curţii de Conturi care a fost transmis mai departe către toate instituţiile competente, conducerea de atunci a ICR, aşa spune Curtea de Conturi, nu spun eu, a folosit în mod greşit o mulţime de fonduri publice, deci să-i decorăm pe cei care au cheltuit prost banii publici sau chiar au deturnat mi se pare un lucru greşit. Şi, în al doilea rând, erau acolo persoane care au făcut deseori declaraţii şi au exprimat opinii anti-româneşti, chiar fasciste, nu exagerez, pentru că dacă vă uitaţi la domnul, e un domn Mihăieş (Mircea Mihăieş – vicepreşedinte ICR în perioada 2005-2012), dânsul e de extremă dreaptă, e un fascist bătrân aşa, că nu credeam că mai există neonazişti în Europa, uite, există şi în România. Ori eu nu pot să contrasemnez decorarea unor indivizi care, pe de o parte, repet, au gestionat greşit bani publici şi pe de altă parte exprimă poziţii împotriva României. Dacă domnul preşedinte Băsescu doreşte să-i decoreze, să o facă, dar nu cu semnătura mea“, a declarat Victor Ponta.

Întrebat ulterior de jurnalişti dacă îşi menţine declaraţia prin care îl face fascist pe fostul vicepreşedinte al ICR Mircea Mihăieş, Ponta a răspuns: „Dacă citiţi textele domniei sale, cred că şi dânsul o să fie de acord“.

Share Button

comentarii

1 comment

  1. mina says:

    ce parere are omul cu lotca despre declaratiile libidinosului bolcas pe cand acesta era la prm ?

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare