Ziarul electronic al arădenilor

Primarul Falcă: „Vrem să cumpărăm tramvaie noi“

Primarii din patru oraşe din vestul ţării, printre care și Arad, vor reabilitarea transportului public din bani europeni.

Oraşele Timişoara, Arad, Reşiţa şi Deva au la dispoziţie 150 de milioane de euro, alocate de Uniunea Europeană prin axa prioritară 4 a Regio-Programului Operaţional Regional 2014-2020, primarii celor patru oraşe propunându-şi să cheltuiască bani pe reabilitarea transportului public.

Directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest, Sorin Maxim, a declarat, joi, că cele 150 de milioane de euro au fost împărţite între Timişoara, Arad, Reşiţa şi Deva, care sunt municipii reşedinţă de judeţ. Timişoara are la dispoziţie cei mai mulţi bani.

„În cadrul Programului Operaţional Regional urmează abordarea de a finanţa oraşele ca motor al dezvoltării inteligente. Avem această axă 4, care alocă o mare parte din sumă pentru zona de dezvoltare urbană, respectiv celor patru municipii reşedinţă de judeţ, cu precizarea că şi celelalte oraşe sunt eligibile, doar că ele sunt în altă axă de finanţare.

Aici discutăm de 150 de milioane de euro pe axa 4, împărţite între cele patru oraşe. Această alocare între cele patru oraşe este făcută pe o formulă care are la bază că jumătate din bani sunt împărţiţi în mod egal, iar diferenţa de 75 de milioane de euro e împărţită în funcţie de populaţia municipiului”, a precizat Sorin Maxim.

Astfel, Timişoara are la dispoziţie aproape 56 de milioane de euro, Arad – 39 milioane euro, Reşiţa – 29 milioane euro şi Deva – 27 milioane euro.

Directorul ADR Vest a precizat că o precondiţie pentru accesarea finanţărilor dedicate dezvoltării durabile din cadrul Regio-POR 2014 – 2020 este constituirea Autorităţilor Urbane.

Astfel, primarii oraşelor Timişoara, Arad, Reşiţa şi Deva au semnat patru acorduri de delegare, o etapă necesară în vederea realizării Autorităţilor Urbane, care vor funcţiona în cadrul primăriilor.

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a spus că îşi doreşte să reabiliteze infrastructura transportului cu tramvaiul.

„Avem aproape 31 de milioane de euro disponibili pentru subaxa 4.1 şi ne propunem să reabilităm infrastructura transportului cu tramvaiul, vrem să cumpărăm tramvaie noi, să reabilităm tramvaie şi să realizăm un pod peste râul Mureş. Din păcate, această autoritate urbană trebuia realizată în anul 2014, nu acum. Va fi o presiune fantastică pe primării ca să comprimăm tot acest timp pierdut”, a afirmat Gheorghe Falcă, primarul Aradului.

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *