Primarul din Târnova a depus la Tribunal o cerere de dizolvare a Consiliului Local

Publicat de actualitati-arad in 06 Jun, 2013 | Parerea ta

primar florin farcasiuPrimarul comunei arădene Târnova, Florin Farcaşiu (PNL), a depus la Tribunalul Arad o cerere de dizolvare a Consiliului Local, invocând existenţa unui blocaj politic care nu a permis adoptarea niciunei hotărâri din martie, între care nici cea privind bugetul, rezultând şi un blocaj financiar.

Primarul comunei arădene Târnova, Florin Farcaşiu (PNL), a declarat, joi, că a început demersurile pentru dizolvarea Consiliului Local, fiind înregistrată la Tribunalul Arad o cerere în acest sens.

Potrivit edilului, la nivel local există un blocaj politic de mai multă vreme, numărul consilierilor susţinători fiind egal cu cel al oponenţilor din CL, astfel că nu s-a mai putut adopta nicio hotărâre în ultimele trei şedinţe ordinare.

Farcaşiu a explicat că în urma alegerilor din 2012 au rezultat şapte consilieri PNL, şase PDL, unul PSD şi unul al Uniunii Ucrainienilor, însă ulterior un consilier PDL a demisionat, iar cel al PSD a făcut opoziţie faţă de primar.

“La nivel local, USL nu a funcţionat. Cosilierul PSD era cu PDL şi am ajuns şapte contra şapte. După demisia consilierului PDL, nu s-a putut adopta hotărârea privind ocuparea locului rămas vacant, dar nicio altă hotătâre, deci nici bugetul pe 2013”, a spus primarul.

Farcaşiu a declarat că Primăria a ajuns într-un blocaj financiar în lipsa bugetului şi din acest motiv cere dizolvarea CL.

“Sunt îndeplinite toate condiţiile legale pentru dizolvare, dar Tribulalul trebuie să ia act de acest fapt. Odată cu declanşarea procedurilor de dizolvare, cum e situaţia noastră, au fost deblocate sumele defalcate şi cotele TVA la nivelul bugetului din anul precedent, Legea finanţelor publice tratând special aceste situaţii”, a declarat primarul.

Edilul a precizat că în următoarele zile vor fi aduse la zi plăţile către salariaţii din subordine, către beneficiarii locali de indemnizaţii şi vor fi plătite facturi rămase restante. “Data organizării alegerilor nu mai este importantă pentru noi. Ne bucurăm că am reuşit să ieşim din blocajul financiar”, a adăugat primarul.

Prefectul judeţului, Cosmin Pribac, a declarat că a fost informat de această situaţie. “Primarul comunei Târnova a informat Instituţia Prefectului cu privire la depunerea la Tribunalul Arad a unei sesizări în baza Legii 215/2001 (…) motivând cu întrunirea condiţiilor prevăzute la art. 55 alin. 1 lit. B ce prevede dizolvarea de drept a Consiliului Local în cazul în care nu a fost adoptată în trei şedinţe ordinare consecutive nicio hotărâre”, a spus Pribac.

Conform procedurilor, decizia Tribunalului va fi comunicată Prefecturii, iar dacă s-a decis dizolvarea CL, alegerile parţiale trebuie să aibă loc în termen de 90 de zile.

Un blocaj politic similar a avut loc, în 2011, şi în comuna arădeană Seleuş, unde CL a fost dizolvat de instanţă, având loc alegeri parţiale. Şi în acel caz, tot primarul a fost cel care a făcut demersurile, respectiv Cristian Branc (PNL).

El invocase că aleşii nu s-au întrunit în şedinţe ordinare de aproape un an, din lipsă de cvorum, situaţie la care s-a ajuns pentru că a reuşit să atragă sprijin politic doar de la şase consilieri, în timp ce ceilalţi şase făceau opoziţie.

În urma alegerilor parţiale, PNL a obţinut 78,8 la sută din voturi, prezenţa la urne fiind de 67,91 la sută din cele 2700 de persoane cu drept de vot. Astfel, din cele 13 mandate de consilieri locali ai comunei, PNL a obţinut 10, PDL – două iar PSD – un mandat.

sursa: Mediafax

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Politic

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare