Ziarul electronic al arădenilor

Primari din județul Arad, judecați pentru luare de mită

Judge holding gavelPrimarii comunelor arădene Covăsânț și Almaș, dar și fostul primar din Șicula, au fost trimiși în judecată, sub control judiciar, pentru luare de mită.

Potrivit unui comunicat al DNA, au fost deferiţi justiţiei Aurel Radiţa, la data faptei primar şi ordonator de credite al comunei Şicula, Traian Balint, primar şi ordonator de credite al comunei Covăsînţ, şi Teodor Avram, primar şi ordonator de credite al comunei Almaş.

DNA precizează că, în 5 decembrie 2014, între primăria Şicula, în calitate de achizitor, şi o societate comercială, în calitate de executant, a fost încheiat un contract de lucrări în valoare de aproape 5,2 milioane lei inclusiv TVA, având ca obiect asfaltare străzi în comună.

„În acelaşi context, în 2015, pentru «buna derulare» a contractului şi pentru obţinerea finanţărilor necesare plăţilor pentru lucrările executate de societate în cadrul contractului menţionat, Radiţa a pretins şi primit de la administratorul firmei respective (denunţător în cauză) suma de 2.500 lei“, susţin procurorii.

Conform sursei citate, într-un context asemănător, urmare a încheierii unui contract de execuţie lucrări cu aceeaşi societate, în valoare de peste 468.000 lei inclusiv TVA, la 12 iunie 2015, Traian Balint, primarul comunei Covăsînţ, a pretins de la omul de afaceri suma de 18.000 lei, reprezentând un procentaj de 10% din valoarea a două facturi emise (fără TVA-ul aferent şi fără cota de impozit ce trebuia plătită bugetului de stat), din care a primit efectiv, la aceeaşi dată, 3.000 lei.

„În aceeaşi manieră a procedat şi Teodor Avram care, în 2015, în calitate de primar al comunei Almaş, a pretins cu titlu de mită de la acelaşi om de afaceri suma de 31.000 lei, reprezentând un procentaj de 10% din valoarea contractului de lucrări (312.686,5 lei fără TVA), din care efectiv a primit 7.000 lei. Sumele de bani menţionate mai sus au fost primite de cei doi edili pentru acelaşi motiv, de «bună derulare» a contractului şi pentru obţinerea finanţărilor necesare efectuării plăţilor“, au mai constatat anchetatorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Arad, cu propunere de a se menţine măsura preventivă a controlului judiciar, între ale cărei obligaţii figurează şi aceea de a nu exercita funcţia de primar, folosită la comiterea faptei, măsură care este aplicabilă faţă de Traian Balint şi Teodor Avram.

CITITI SI:

Primarii din Șicula, Covăsînț și Almaș, sub control judiciar

VEZI acuzațiile aduse primarilor din Șicula, Covăsînț și Almaș

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.