Primar demis din cauza absențelor la serviciu

Publicat de actualitati-arad in 26 Aug, 2013 | Parerea ta

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAdrian Țoca a fost eliberat din funcția de primar al comunei arădene Hălmagiu din cauza absențelor de la locul de muncă, atribuțiile acestuia fiind preluate, până la organizarea alegerilor, de viceprimar.

Prefectura Arad a informat, luni, că a emis un ordin privind încetarea de drept a mandatului de primar al comunei Hălmagiu a lui Adrian Ţoca.

„Ordinul a fost emis având în vedere situaţia creată la Primăria comunei Hălmagiu de absenţa repetată a primarului din instituţie, sesizată la Instituţia Prefectului de consilieri locali, de cetăţeni ai comunei, dar şi probată în urma acţiunilor pe linie instituţională întreprinse de Instituţia Prefectului“, se precizează într-un comunicat de presă al Prefecturii Arad.

Conform sursei citate, în sesizările înregistrate la Prefectură, făcute de consilieri locali din comuna Hălmagiu, se arată că „domnul primar al comunei Hălmagiu, Adrian Ţoca, de la data învestirii în funcţie nu s-a mai prezentat la Primăria Hălmagiu şi nu a mai participat la nicio şedinţă a Consiliului Local. Absenţa primarului comunei Hălmagiu de la şedinţele Consiliului Local este certificată de procese verbale de şedinţă“.

„Absenţa primarului de la locul de muncă a determinat neîndeplinirea atribuţiilor şi obligaţiilor conferite de lege. În privinţa unor acte curente ale primarului comunei Hălmagiu, în sesizările amintite se susţine faptul că ar fi fost semnate de primarul Adrian Ţoca în afara instituţiei, chiar şi în afara localităţii Hălmagiu, prin mijlocirea unor angajaţi ai Primăriei Hălmagiu. În cazul altor documente există suspiciunea că ele ar fi fost semnate în numele primarului Adrian Ţoca de către alte persoane“, se mai menționează în informarea Prefecturii Arad.

Adrian Ţoca a absentat de la şedinţa de constituire a comisiei de inventariere a terenurilor conform prevederilor legii 165/2013 deşi legea prevede obligativitatea primarilor de a participa la şedinţele acestor comisii, mai informează Prefectura.

Prefectura Arad a efectuat un control tematic la Primăria din Hălmagiu, în data de 17 iulie 2013, în urma căruia Adrian Țoca a fost amendat cu 10.000, pentru că nu a pus în executare 56 de hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile privind reconstituirea dreptului de proprietate.

De asemenea, Țoca a primit un avertisment pentru că nu a prezentat Consiliului local al comunei Hălmagiu raportul anual privind starea economică, socială şi de mediu a localităţii şi nici raportul asupra situaţiei gestionării bunurilor pe anii 2011-2012.

Prefectura Arad, prin prefectul Cosmin Pribac, a formulat în data de 14 august, o plângere penală împotriva lui Adrian Ţoca, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Potrivit Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, primarii, în calitate de reprezentanţi ai colectivităţii locale, au îndatorirea de a participa, pe durata mandatului, la exercitarea funcţiilor autorităţilor administraţiei publice locale din care fac parte sau pe care le reprezintă, cu bună credinţă şi celeritate faţă de ţară şi de colectivitatea care i-a ales.

Adrian Ţoca, avea obligaţia de a respecta prevederile legale în vigoare, de a-şi îndeplini atribuţiile şi de a asigura bunul mers al administraţiei publice din comuna Hălmagiu.

„Ordinul Instituţiei Prefectului – Judeţul Arad privind constatarea încetării de drept a mandatului de primar al comunei Hălmagiu a domnului Adrian Ţoca are la bază prevederile articolului 69, alin. 2, lit. b din Legea nr. 215/2001 a administraţiei publice locale (mandatul primarului încetează de drept «dacă acesta nu îşi exercită, în mod nejustificat, mandatul timp de 45 de zile consecutive»), precum şi prevederile art. 69, 20, 25 din Legea nr. 340/2004 privind Prefectul şi Instituţia Prefectului“, au precizat reprezentanții Prefecturii Arad.

Până la data organizării alegerilor, atribuţiile funcţiei de primar vor fi exercitate de viceprimarul comunei Hălmagiu.

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare