Ziarul electronic al arădenilor

Preotul prof. Ioan Tulcan, contestat de Asociația Edu Cer

ioan-tulcan-252x300Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCŞ) a anunțat că va analiza fiecare observaţie pe care o va primi asupra persoanelor selectate pentru a compune comisiile de specialitate ale Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare.

Precizarea MENCŞ vine ca reacţie faţă de o luare de poziţie de sâmbătă a Asociaţiei Edu Cer, care a semnalat public că printre membrii propuşi pentru componenţa nominală a comisiei CNATDCU, specialitatea Teologie, se numără şi Ioan Tulcan, profesor universitar la Facultatea de Teologie, Universitatea „Aurel Vlaicu“ din Arad, a cărui calitate de colaborator/lucrător al securităţii a fost stabilită de CNSAS şi dovedită prin sentinţa irevocabilă a ÎCCJ din 17 decembrie 2013.

„Procesul de constituire a noului CNATDCU este unul transparent şi a implicat mai multe etape: depunerea candidaturilor în sistem online, constituirea comitetelor de selecţie, iar acum suntem la etapa în care comitetele ne înaintează listele persoanelor selectate pentru comisiile de specialitate. Rolul publicării spre consultare a listelor nominale, pe fiecare comisie, exact acesta este: de a primi observaţii asupra persoanelor propuse.

Iar reacţia EduCer arată ca mecanismul funcţionează. De altfel, încurajăm pe cei care pot veni cu puncte de vedere argumentate, să o facă pe canalul deja anunţat. Ne dorim un Consiliu puternic, asupra căruia să nu planeze suspiciuni, şi vom analiza fiecare observaţie pe care o vom primi. Răspunsurile comunităţii ştiinţifice la propunerile înaintate de comitetele de selecţie sunt extrem de importante“, a afirmat purtătorul de cuvânt al MENCŞ, Mirabela Amarandei.

Asociaţia Edu Cer a mai amintit, sâmbătă, că pentru a ocupa funcţia de decan in mandatul 2012-2016, Ioan Tulcan a semnat o declaraţie falsă de necolaborare cu securitatea şi deşi cazul a fost intens mediatizat, Tulcan a fost menţinut în funcţia de decan până în aprilie 2016, la sfârşitul mandatului.

„Iar acum se află printre membrii CNADTCU, care, conform declaraţiilor MENCS, au fost selectaţi pe criterii de profesionalism şi integritate. Asociaţia Edu Cer protestează împotriva acestei nominalizări şi solicită Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice eliminarea din comisia CNADTCU a lui Ioan Tulcan. Dacă aceasta este maniera în care sunt selectaţi membrii CNATDCU, nu există şanse de îndeplinire a obiectivelor prevăzute de lege pentru această comisie“, se mai afirma în comunicatul Asociaţiei Edu Cer.

Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, şi-a manifestat joi, 19 mai, speranţa ca la începutul lunii iunie noul Consiliu Naţional de Atestare a Diplomelor, Titlurilor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) să fie funcţional

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *