Premieră națională. Grădină terapeutică într-un spital

Publicat de actualitati-arad in 10 Jun, 2014 | Parerea ta

gradina terapeutica mocreaGALERIE FOTO Prima grădină terapeutică amenajată într-un spital din România a fost inaugurată, marți, la Spitalul de Psihiatrie Mocrea, din județul Arad.

Conform specialiștilor din domeniu, terapia horticolă e un proces care utilizează plante și activități horticole pentru a îmbunătăți social, educațional, psihologic precum și ajustarea fizică a persoanelor ce vor să-și îmbunătățească corpul, mintea și sufletul.

Coordonatorul proiectului, inginerul peisagist Marcela Nicșanu, a spus că a lucrat aproximativ o luna pentru amenajarea acestei grădini, fiind ajutată și de 20 de pacienți.

Grădina terapeutică de la Spitalul de Psihiatrie Mocrea a fost amenajată pe o suprafață de aproximativ 1.500 mp, și au fost plantate peste 3.000 de plante, arbuști, flori și plante aromatice, fiind amenajate și o pergolă și alei.

„Este prima grădină terapeutică din România. Terapia horticolă a ajuns, astfel, în România, în beneficiul bolnavilor de la Spitalul de Psihiatrie Mocrea. Sper să ajungă la un număr cât mai mare de bolnavi din România şi să sprijine, astfel, cât mai multe specialităţi. Terapia horticolă este în mod sigur cea mai veche terapie ocupațională din toate genurile de terapii cunoscute până în prezent. În Egiptul antic doctorii prescriau bolnavilor plimbări lungi prin grădină. În jurul anului 1600, oamenii săraci aflați în imposibilitatea de a-și plăti spitalizarea munceau în grădina spitalului. S-a observat că acești pacienți s-au recuperat într-o perioadă mult mai scurtă decât cei care nu au avut niciun contact cu grădina“, a spus Marcela Nicșanu.

În cadrul lucrărilor de amenajare a grădinii, pacienții au primit ghivece pe care și-au scris numele lor și numele plantei și în care au plantat bulbi sau semințe. De asemenea, în paturi de lemn au plantat răsaduri, iar în grădina terapeutică au plantat plante aromatice.

Printre florile plantate se numără frezii, gladiole, begonii și alte diverse specii viu colorate. De asemenea, în grădina terapeutică s-au plantat salvie, cimbrișor, busuioc, lavandă și mentă piperita (cunoscută pentru vindecarea durerilor de cap).

„În fiecare zi, pacienții au urmărit ce se întâmplă cu plantele, cât de mult au crescut, le-au udat, le-au plivit. Au apărut și rezultatele terapiei. Un pacient internat la regim închis, după ce s-a preocupat exemplar de flori, a învățat să sădească semințe, le-a udat, a dat dovadă de responsabilitate, și a fost transferat la regimul de internare liber“, a mai spus Marcela Nicșanu.

La Spitalul de Pshiatrie de la Mocrea sunt internate 160 de persoane, dintre care 40 pot participa la activitățile din grădina terapeutică.

„Ideea acestei grădini terapeutice s-a născut din necesitatea de a diversifica activităţile din timpul liber al bolnavilor noştri, în afara activităţilor curente care le au cu asistenţii şi cu colegele de la ergoterapie. Am analizat ce-ar fi bine să facă pe parcursul verii şi am ajuns la concluzia că cea mai bună activitate ar fi terapia prin plantarea florilor, îngrijirea grădinii. Bolnavii sunt foarte încântaţi, lucrează, le prinde bine munca în grădină”, a afirmat Monica Pele, directorul Spitalului de Psihiatrie de la Mocrea.

Amenajarea grădinii terapeutice costă aproximativ 30.000 lei, iar lucrările vor continua și în perioada următoare.

„Din iniţiativa atât a inginerului peisagist Marcela Nicşanu, care a construit proiectul, cât şi a spitalului, am reuşit, pentru prima dată în România, să intrăm pe această procedură, cunoscut fiind faptul că, în Europa, aceste modalităţi de a realiza terapia în cadrul unor spitale sunt deja lucruri consacrate. Sperăm ca odată cu acest experiment să dezvoltăm şi în jurul celorlalte spitale astfel de grădini”, Nicolae Ioţcu, președintele Consiliului Județean Arad, care a participat la inaugurarea grădinii terapeutice.

Autoritățile județene intenționează să mai amenajeze o grădină terapeutică și la Spitalul de Psihiatrie de la Căpâlnaș.

Studii făcute de cercetătorii demonstrează faptul că plantele creează un mediu de bunăstare, reducând tensiunea arterială şi musculară, stresul şi dau o stare generală de sănătate bună, atât fizică, cât şi psihică. Acest lucru se facea prin alegerea vegetaţiei în funcţie de efectele pe care le are asupra mediului şi mai ales asupra oamenilor.

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare